Mitől pusztultak el a teknősök a Kurcában?
 Biztosan nem a szúnyogirtó mérgezett Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-23 | Blahó Gabriella

Biztosan nem a szúnyogirtó szer okozta a mocsári teknősök pusztulását a Kurcában Szentesen – derült ki az állat-egészségügyi intézet laboratóriumának vizsgálatából. A elemzést kérő szentesi állatorvos biztos benne, hogy valamilyen mérgezés történt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A kivételesen erős immunrendszerrel rendelkező mocsári teknősök pusztulását ismeretlen mérgező anyag okozta – mondta Dobos András szentesi állatorvos. Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, öt védett állat tetemét találták meg gyerekek a Kurca belvárosi szakaszán.

A teknősöket Dobos András elszállíttatta az állat-egészségügyi intézet debreceni laboratóriumába, s vizsgálatot kért. A doktor saját maga áldozott pénzt a természetvédelmi ügyben. Szakember kollégái szerint a szúnyogirtó szerben lévő szerves foszforsav-észterre különösen érzékeny a mocsári teknős, mely egyébként rendkívül erős ellenálló képességű. Azokban a napokban volt szúnyogirtás a csatorna belvárosi szakaszán, a vizsgálatot a doktor ezért kifejezetten erre az anyagra kérte. A laboratóriumi eredmény szerint valószínű, hogy nem ettől pusztultak el az állatok.

Dobos András elmondta: legalább ötezerféle mérgező anyag létezik, mindre természetesen nem kérhet elemzést – egyetlen vizsgálat tízezer forintba kerül. A mocsári teknősök pusztulásának napja az első volt a forró nyári napok sorában, ezért szinte biztos, hogy nem bakteriológiai jellegű fertőzésről van szó – ebben az esetben tömegesen pusztultak volna a halak is a környéken. Az öt védett állat egy helyen való elhullásának oka így most ismeretlen marad. A doktor azt is elmondta, a lapunkban megjelent cikk után több Kurca-parton élő ember kereste őt fel azzal, hogy egyes szakaszokról nagyobb csapatok tűntek el. A mocsári teknős, mint a Magyarországon élő egyetlen őshonos teknősfaj védett állat, eszmei értéke ötvenezer forint.

Nincs szó arról, hogy a Kurca helyi védelem alá kerüljön – mondta el lapunk érdeklődésére Korom Pál, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának munkatársa. A főtanácsos hozzátette, ezen a címen nem jutna a város kedvezőbb pályázati feltételekhez az élővilág egyensúlyának megőrzése érdekében. A Kurcának egy-egy szakasza nem kerülhet helyi védelem alá, csak a teljes csatorna. A szentesi önkormányzat tervezi, hogy Szegvárral és Mindszenttel társul a víz megtisztításának érdekében, s így egy lépést tesz előre.

A védett állapot mindaddig jogilag elérhetetlen, amíg a törvény szerint szennyező anyagnak minősített termálvíz belekerül a csatornába. A város gazdasági rendszerében és intézményeinek életében fontos szerepet játszó termálenergia nélkülözhetetlen a mindennapokban – a védettség a még élő teknősök számára nyújthatna csak kedvezőbb feltételeket.