Eltűnt az emléktábla
 Szegváron őrzik a holokauszt szentesi áldozatainak emlékét

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-22 | Balázsi Irén

Eltűnt a szentesi Vecseri utca egyik házának faláról az a tábla, amelyet az egykori gettó helyén állított a Lakos József Baráti Társaság még 1993-ban. A holokauszt helybeli áldozatainak emlékére készíttetett tárgyat Szegvárra vitte magával az épület korábbi tulajdonosa, aki visszaadná azt az illetékeseknek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Vecseri utcában hűlt helye van az emléktáblának. Fotó: Balázsi Irén
A Lakos József Baráti Társaság elnökének, Imre Károlynak vitathatatlan érdemei vannak abban, hogy a rendszerváltozást követően lerótták kegyeletüket a helybeliek a holokauszt szentesi áldozatainak emléke előtt. Egy Vecseri utca háznál volt 1944-ben a gettó, ahonnan haláltáborokba hurcolták a szerencsétlen embereket. Imre Károlyék még 1993-ban helyezték el márványtáblájukat az épület homlokzatán, arra figyelmeztetve a kései utódokat, hogy „ember embernek soha többé ne legyen a farkasa".

A mártírok emlékét ápoló társaság elnöke a minap vette észre, hogy hűlt helye a táblának az egykori gettó falán. Nagyon megdöbbent, és nem tudta megítélni, hogy politikai okoktól vezérelve távolította-e el valaki a kegyeleti tárgyat vagy sem. A rendőrségen nem szándékozik jelenteni az esetet, csak azt szeretné elérni: világosítsa fel valaki arról, hová lett a tábla. Azt elképzelhetőnek tartja, hogy esetleg kilazult a falból, és azért vette le a ház tulajdonosa.

A meglehetősen rossz állagú, öreg épületen még jól látszik a tábla helye. Csöngetésünkre Balázs Zsolt nyitott kaput, aki készségesen elmondta: az ingatlan az anyósáé, aki az idén tavasszal vette azt meg. A fiatalember úgy emlékszik, hogy amikor még csak vételi szándékkal nézték a házat, ott volt a holokauszt emléktáblája. A kulcsok átvétele után viszont már nem látták az egykori gettóra emlékeztető tárgyat a homlokzaton. Zsolt hozzátette: ők biztosan nem vették volna azt el.

A szentesi szórvány zsidó hitközség nevében Stern Sándor ügyvéd megdöbbenésének adott hangot, amikor lapunktól tudomást szerzett a történtekről. Úgy vélte: a táblát fel kell kutatni, és visszatenni a házra, mert az kegyeleti hely.

A Vecseri utcai ingatlan előző tulajdonosa Szegvárra költözött. Telefonon sikerült beszélni Takács Árpádnéval, aki elmondta: ők vették le a táblát. Tették ezt azért, mert a vevőjelöltek arra gondoltak a felirat láttán, hogy műemlék, és elálltak a vásárlástól. Érdeklődésünkre, hol van most az emléktábla, azt válaszolta az asszony: a szegvári házuknál őrzi. Közelebbi címet ellenben nem árult el. Újabb kérdésünkre, visszaadja-e a holokauszt szentesi áldozatainak emlékére készült kegytárgyat, azt felelte, azok megkaphatják tőle, akik megfelelően igazolják illetékességüket.