Névadó ünnepség Szentesen
 A Pusztai László Sporttelepen a Fradival játszik az SZTE

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-18 | Szélpál László

Vasárnap 17 órakor a Ferencváros labdarúgócsapata bemutató mérkőzésen méri össze tudását a Szentes TE-vel és a Szentesi Kinizsivel. A zöld-fehérek így tisztelegnek egykori játékosuk, a Kurca partjáról elszármazott Pusztai László emlékének, akinek a neve ezentúl ott díszeleg majd a városi sporttelep homlokzatán.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Még tavaly májusban Szentes város önkormányzata arról döntött, hogy a Kurca-parti város központi sporttelepét szentesi születésű labdarúgójáról, Pusztai Lászlóról, míg a stadion és a folyó közötti sétányt Janó Györgyről nevezi el.

A nagy napra vasárnap kerül sor. A program 15 órakor indul: a helyi utánpótláscsapatok – a Szentes TE, a Szentesi Kinizsi és a HSZATÁK – 12 éves gyerekei mutatják be futballtudásukat. 16 órakor kerül sor Pusztai László emléktáblájának avatására, a sporttelep névadására. 17 órától a Ferencváros gárdája előbb 60 percet játszik az NB II-es bronzérmes Szentes TE-vel, majd félórát a megyekettes Szentesi Kinizsivel. A találkozó belépőiből (ez egyben tombola is) összegyűlt pénzösszeget a szentesi utánpótláscsapatokra fordítják.

Pusztai László 1946. március 1-jén Szentesen született. Labdarúgó pályafutását a helyi Kinizsiben kezdte, majd a szegedi Vedres építőipari technikum gárdájában folytatta. 1964-ben visszatért a Kinizsibe, ahonnan két év múlva leigazolta a SZEAC. 1967-ben megnyerte a szegediekkel a másodosztályú bajnokságot, megnyílt előtte az út az élvonalbeli szereplésre. 1969-ben a Bp. Honvédba igazolt, amelynek piros-fekete-fehér mezét öt év múlva felcserélte a Ferencváros zöld-fehér dresszére.

A hihetetlenül gyors, kiváló szellemiségű labdarúgó híres volt hatalmas partdobásairól is. Az NB I-ben 300-szor lépett pályára, 72 gól fűződik a nevéhez. A válogatottban 25-ször szerepelt. Aktív pályafutása után sem szakadt el imádott sportágától, élete végéig volt az FTC labdarúgó szakosztályának vezetője. 1987. július 6-án az M7-es autópályán – feleségével együtt – közlekedési balesetben vesztette életét.

– Nagy egyéniség előtt tisztelgünk a Fradival együtt – mondta Török László, a Szentes TE edzője. – Nála méltóbb személyről nem is nevezhették volna el a sporttelepet. Az FTC ellen ezúttal nem az eredmény számít, a lényeg, játszunk egy jót, a nézők pedig élvezzék a futballshow-t.


Pista bácsi megmondta

Pusztai Lászlót Dukai Imre fedezte fel, tőle Tóth Istvánhoz vezetett az útja, aki két éven át pallérozta az ifjú tehetséget.
– Amikor megláttam, milyen gyors, azonnal tudtam, ebből a gyerekből jobbszélső lesz – emlékezett a most 75 esztendős Pista bácsi. – Abban is mertem volna fogadni, hogy a válogatott mezét is magára húzza majd. Jó jósnak bizonyultam, de nemcsak az ő, hanem Gujdár Sanyi esetében is. Arra is jól emlékszem, hogy mindkettő jól nevelt, rendes gyerek volt. Nagyon szerettem őket.