Pártsemleges akadályverseny?

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-16 | Balázsi Irén

A derekegyházi tanár, Földi András azt kifogásolja, hogy a Fidesz aktivistái szervezték a gyermeknapi programot az iskolában. Az igazgatónő és a párt helyi csoportjának vezetője ellenben azt állítja, hogy a Máltai Szeretetszolgálat támogatta a rendezvényt. Az tény: a díjakat a térség fideszes országgyűlési képviselője adta át.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az igazgatónő, Wojtczakné Márta Tünde Ildikó szerint politikamentes volt a gyermeknapi program. Fotó: Tésik Attila
Az iskolát pártsemlegesen kell működtetni, oda semelyik párt semmilyen ürüggyel nem teheti be a lábát – állítja Földi András derekegyházi tanár, arra hivatkozva, hogy erről az oktatási törvény rendelkezik. Az intézményükben viszont a Fidesz helyi aktivistái sorakoztatták fel a diákokat, akikkel ismertették a gyermeknapi akadályverseny útvonalát. A pedagógus azt is furcsállja, hogy a gyerekeknek kötelező volt a megjelenés. Hozzátette: az igazgatónő a tervezett programról korábban úgy tájékoztatta a tantestületet, hogy azt a „szülők szervezik, a pedagógusoknak ezzel kapcsolatban nincs semmi feladatuk".

A tanár szerint elgondolkodtatta őket, hogy miért nem tartanak igényt a szakmai segítségükre, de arra gondoltak, valami meglepetés készül. Lett is benne részük. Földi András úgy fogalmaz: nőtlen, hajadon, gyermektelen, az iskolához semmilyen szinten nem kötődő személyek voltak az akadályverseny szervezői, akik nem is próbáltak a szülők álcája mögé bújni. Nyíltan elmondták, hogy az említett párttól vannak.

A tanár szerint, ha a pedagógusokat hagyták volna dolgozni, akkor a gyermeknapi programon nem az 1956-os forradalmi szerepvállalásáért kivégzett Brusznyai Árpádról feltett kérdésre kellett volna válaszolniuk a versenyzőknek, és a temetőben sem kellett volna az ismeretlen katona sírját keresniük. A történtekkel kapcsolatban Földi András azt üzeni a „pártkatonáknak", hogy „el a kezekkel a gyerekektől".

A derekegyházi iskolába járt Vidovicsné Szabó Tünde, aki a gyermeknapi programok egyik szervezője volt. Elmondása szerint utólag derült ki, hogy milyen nagy igény van az olyan rendezvényre, amelyen bárki részt vehet a faluból. Tünde egyébként Farkas Sándor fideszes országgyűlési képviselő irodavezetője, és a párt derekegyházi csoportját vezeti. Lapunk érdeklődésére azt nyilatkozta, a Máltai Szeretetszolgálat szentesi szervezete segítette az akadályverseny előkészítését és lebonyolítását.

Azt is elmondta: nem állja meg a helyét az az állítás, miszerint Fidesz-emblémával ellátott ajándéktárgyakat osztottak volna a gyerekeknek. Az viszont igaz, hogy az eredményhirdetéskor Szabó Tünde megköszönte a máltaisoknak, a Fidesz derekegyházi tagjainak, a szponzoroknak, a szülőknek és a tantestületnek a rendezvény sikere érdekében kifejtett támogatást. Állítása szerint politikamentes volt a program, és többen is kérték tőlük, máskor is szervezzenek hasonlót.

Az iskola igazgatója, Wojtczakné Márta Tünde Ildikó lapunknak az akadályversennyel kapcsolatos kérdésére Földi András nevét említette, amikor jeleztük: sérelmezik a tantestületben, hogy a Fidesz szervezkedett az oktatási intézményben. Az igazgatónő úgy reagált, hogy a tanár úr nem is vett részt a szervezésben, ezért nem tudhatja pontosan, mi történt. Hozzátette: a Máltai Szeretetszolgálat rendezvénye volt, amelyen a diákjaik megjelenését nem tették kötelezővé. Ezért aztán igazolást sem kértek azoktól, akik nem vettek részt azon a bizonyos szombati programon.

Egyébként pedig tegnap azért nem volt tanítás az iskolában, mert a hétvégi akadályversennyel már teljesítették az előírt óraszámot. A tantestület vezetője azt is említette: Szabó István polgármester is részt vett a programon, ő nem tartozik egyik politikai táborhoz sem. Az igazgató nem hallgatta el azt sem, hogy a verseny végén Farkas Sándor, a szentesi térség országgyűlési képviselője adta át a jutalmakat.