Ötvenötmilliót nyert a szentesi múzeum
 Csongrád megye a legeredményesebb pályázó

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-14 | Balázsi Irén

Ötvenötmillió forintot nyert a megyei önkormányzat a kulturális tárca pályázatán a szentesi Koszta József Múzeum új kiállításainak megrendezésére. A minisztérium értékelése szerint Csongrád megyében készülnek a legeredményesebb pályázatok.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A tervek szerint idén októberben befejeződik a szentesi volt megyeháza felújítása. Miközben az építők dolgoznak, a muzeológusok sem tétlenkednek. Mint arról beszámoltunk lapunkban, a főtér egyik meghatározó épületébe költözik majd a ligetből a Koszta József Múzeum. Ám a most is látható kiállítások helyett teljesen új tárlatokkal készülnek a pincétől a padlásig megszépülő egykori megyeháza őket megillető helyiségeinek birtokbavételére.

Csakhogy pénz is kell a szakmai elképzelések megvalósításához, ezért a muzeológusok sokat dolgoztak az anyagiak előteremtése érdekében. Vörös Gabriella, a megyei múzeumi szervezet igazgatója lapunk érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Alfa-pályázatára készítettek egy pályaművet, amelyet a fenntartó megyei önkormányzat nyújtott be. A szaktárca felhívására több mint harminc munka érkezett, és ezek közül tizenkilenc nyert. A legnagyobb összeget, 55 millió forintot a szentesi Koszta József Múzeumnak ítélték meg. Egyébként pedig nemrégiben értékelték a minisztérium illetékesei a megyei múzeumi szervezeteket a pályázatok mennyiségét és eredményességét illetően. Ezek sorában a Csongrád megyeiek vezetik a rangsort.

A szakmai szempontból kiemelkedő szentesi pályamunka elkészítésénél Szabó János József múzeumigazgató és munkatársai segítségére volt Gaskó Béla, a megyei szervezet igazgatóhelyettese, Herczeg Gábor pályázati csoportvezető és a megyei önkormányzat főtanácsosa, Tóth Attila. A pályázaton nyert pénz lehetővé teszi a Szentes város évszázadai című helytörténeti kiállítás megrendezését, amely Labádi Lajos szentesi levéltár-igazgató forgatókönyve alapján készül. Mód László néprajzkutató jegyzi majd a Gazdálkodás a szentesi határban, valamint a Mesterségek utcája címet viselő állandó tárlatokat. Helyet kap a volt megyeházán Szentes képzőművészete is, hiszen a tervek szerint 17 alkotó munkáiból rendeznek kiállítást.

Egy új Koszta-tárlatot is terveznek a szakemberek, a most látható anyagot kiegészítik a szegedi és a hódmezővásárhelyi múzeum gyűjteményében lévő festményekkel. A szentesi főrestaurátornak, Vigh Lászlónak pedig – az igazgatónő elmondása szerint – többek között a látványtervek elkészítésében vannak vitathatatlan érdemei. A múzeum ligeti épületében egyébként már válogatják, rendezgetik a műtárgyakat a megyeházára való költözéshez. Ebben segítenek a szentesieknek a szegedi múzeum restaurátorai is. Vörös Gabriella úgy véli: az érdemi munka akkor kezdődhet, ha az építők átadják majd a területet a muzeológusoknak.