Megrongálták a tanító sírját

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-13 | Blahó Gabriella

A helytörténeti adatok szerint Varga József volt Derekegyház első tanítója, akinek sírját ismeretlenek nemrég megrongálták. Laukó Istvánné nyugdíjas pedagógus szerint a méltatlan bánásmód helyett inkább ápolni kellene az emlékét. A rendőrség egyelőre nem találta meg a tettest.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A derekegyházi Laukó Istvánné tanítónő szerint ápolni kellene Varga József emlékét. Fotó: Tésik Attila
A Derekegyházra vezető út mentén lévő köztemető legszebb részén, a dombon kapott végső nyughelyet Varga József és családja. A sírt nem sokkal ezelőtt még szépen kimunkált kovácsoltvas kerítés vette körül, amelyet ismeretlen elkövetők elvittek a kőalapzatról. A nagymágocsi rendőrőrsön Györgyi Balázs századostól megtudtuk, a rendőrség lezárta a nyomozást, mert értékelhető adatot nem tudtak meg a tettesről.

Körülbelül százezer forintos kárt okozott az elkövető, aki a falu első tanítójának nyughelyét rongálta meg. Leszedte és elvitte a síremlék kovácsoltvas kerítését, melyet a család 1919-ben emeltetett a hant köré. A kovácsoltvas túlélte a háborús viszonyokat is, a temető legszebb, borostyánnal átfutott részének dísze volt.

Az iskolát Derekegyházon az önálló plébániahivatallal egy időben alapították, valamikor az 1850-es években – pontos adat egyelőre nem áll rendelkezésére Laukó Istvánnénak, aki elhatározta: helytörténeti kutatásba kezd a falusi oktatás témájában.

Azt biztosan lehet tudni, hogy a Kiskunfélegyházáról ide települt Varga József egy környékbeli lányt vett feleségül 1856-ban Szegváron. A kialakulóban lévő falu legfontosabb személyiségei között említendő Varga József kántortanító, aki a Károlyiak által létrehozott elemi, uradalmi magániskolában oktatta a földművelők gyermekeit. A pedagógusnap környékén Laukó Istvánné, aki maga is tanít, úgy érzi, fontos erről beszélni. Varga József méltó helyet érdemel a község történetében és a mai diákok tudatában.

Az egykori tanító kései leszármazottjához a szerencsés véletlen vezetett el bennünket. Laukóné Eszter úgy tudja, hogy a szentesi Vajdovich család tagjai leszármazottai Varga Józsefnek. Egyik régi tanítványa, Pesti Istvánné erősítette meg: a pedagógus Gizella nevű leányát néhai Vajdovich György vette feleségül, akinek neve természetesen ismerősen csengett Vajdovich Éva doktornő számára, aki ükunokája lehet a tanítónak. Vajdovich Éva szerint több mint szomorú, ami a temetőben történt.