Oktatási központ Szentesen
 Konferenciákat is rendeznek majd a megyeházán

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-13 | Balázsi Irén

Oktatási és konferencia-központot is kialakítanak jövőre a volt szentesi megyeházán. Az új intézményt az önkormányzat a városi könyvtárhoz csatolja.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az építők még dolgoznak, miközben az épület egy részének hasznosításáról döntött az önkormányzat. Fotó: Tésik Attila
Még tavaly elkezdődött Szentesen a volt megyeháza felújítása, amelyhez mintegy 740 millió forint állami támogatást nyert az önkormányzat. A pályázatban az szerepelt, hogy a rekonstrukció befejezése után továbbra is helyet kap az épületben a levéltár, és oda költözik majd a ligetből a Koszta József Múzeum. E két intézményt a jövőben is a megyei önkormányzat működteti. A pályamunkában azonban az is szerepelt, hogy a megyeháza Kossuth tér felőli emeleti részén oktatási és konferencia-központot alakítanak ki. Ennek az üzemeltetéséről azonban a városnak kell gondoskodnia.

Többször bebizonyosodott, hogy szükség van egy ilyen reprezentatív létesítményre, hiszen például a Dr. Bugyi István Kórház gyakran szervez szakmai tanácskozásokat, amelyeken az ország legkülönbözőbb vidékeiről érkeznek vendégek. Ezeket a programokat eddig többnyire a művelődési és ifjúsági házban rendezték, ahol hiányosak voltak a feltételek több száz szaktekintély méltó fogadásához. A város agrárgazdaságának eredményeit is jegyzik az országban, és ez is indokolja, hogy tudományos konferenciákon számoljanak be a sikerekről a szakemberek. Az egykori megyeháza díszterme alkalmas is erre, hiszen régebben már rendeztek ott a muzeológusok régészeti találkozót, amelyen bemutatták a 451-es főút elkerülő szakasza építése során előkerült leleteket.

A volt megyeháza oktatási központként is működik majd a tervek szerint. Több felsőfokú oktatási intézménynek volt eddig is kihelyezett tagozata Szentesen, ahol különböző középületekben folyt a tanítás. A tervek szerint az idén befejeződik a megyeháza rekonstrukciója, s akkor akár újabb szakok indítására is lehetőség nyílik. A képviselő-testület úgy döntött, hogy szervezetileg a városi könyvtár kht.-hoz integrálja a konferencia- és oktatási központot.

A szervezést azonban már most meg kell kezdeni annak érdekében, hogy a megújult megyeháza 2006 januárjára tervezett avatását követően országosan, sőt külföldön is ismert legyen e tudományos műhely. Ez azért is fontos, mert a helyiségeket igénybe vevő intézményektől, szervezetektől így tud a központ működtetéséhez bevételre szert tenni a város. A jobboldali Rébeli Sz. Tamás képviselő véleménye szerint jóval korábban kellett volna a hasznosításról gondoskodni, és ezzel egyetértett a szocialista párti Oltyán Lajos is. A megyeháza díszterme és a mellette lévő helyiségek ugyanis az épület legszebb részei, ezek értékeit ki kell használni. A polgári összefogás frakciójának a tagja, Karikó-Tóth Tibor azonban úgy véli: az első időszakban veszteséges működtetés várható, nem beszélve arról, hogy gondoskodni kell a konferenciák résztvevőinek szállásról, továbbá parkolókról is. Az MSZP-s Móra József meggyőződése szerint azonban 20-30 kilométer nem jelent gondot az EU-ban, ha ilyen távolságra van egy-egy szálloda a konferenciák helyszínétől.