Graffitimentesítő megoldások a MÁV-nál
 Védőfólia kerül a vonatokra

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-13 | Nyemcsok Éva

A MÁV Rt. a tavalyihoz hasonlóan 42 millió forintot költ arra, hogy olyan fóliával, illetve lakkal vonják be a vasúti kocsikat, amelyről könnyen letakarítható a graffiti. Szegeden havonta 35, míg Szentesen 13 négyzetméternyi felületet kezelnek le a szerrel.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A vonatok ablakain is otthagyják nyomukat a graffitizők. Fotó: Karnok Csaba
Az elmúlt esztendőhöz hasonlóan idén is 42 millió forintot költ a MÁV Rt. arra, hogy egy úgynevezett garffitimentesítő szerrel kezeljék le kívül és belül a vasúti kocsikat. A vizes alapú, mikroviasz-diszperziós anyag lakk és fólia formában vihető fel a felületekre, ezekről könnyebben lemosható a firka.

Idén Csongrád megyében három vasútállomáson tervezik a kocsik védőfóliázását, illetve lakkozását. Szegeden havonta átlagosan 20 négyzetméter belső, és 15 négyzetméter külső felületet látnak el a védőanyaggal. Szentesen, ahol kevesebb a graffitis rongálás, csak a kocsik külsejét védik le. Ott havonta 13 négyzetméternyi felületet kezelnek le a szerrel. A kocsik graffitimentesítése akkor történik, amikor szervizbe küldik azokat, így az utasforgalmat a védekező munka nem zavarja. Egy négyzetméternyi felület lekezelése háromezer forintba kerül.

Kaposvári Péter, a MÁV Rt. szegedi területi igazgatója elmondta: a társaság együttműködik a határőrséggel, a rendőrséggel, a polgárőrséggel, emellett saját őrző-védő cége, a Vasútőr Kft. vigyáz a vonatokra.

– Az egyenruhások jelenléte csökkenti a graffitisek aktivitását – mondta. – Azt tapasztaltuk, hogy a tiszta felületeket kevésbé firkálják össze, erre jó példa az öt éve felújított szegedi MÁV-székház.

Az időnként megjelenő firkákat azonnal lefestik, így mások nem kapnak kedvet ahhoz, hogy az amúgy is elcsúfított falat tovább rondítsák. Az igazgató hozzátette: jutalmazzák a segítséget. Azok, akik graffitiseket kapnak el, nemcsak erkölcsi, de anyagi elismerésben is részesülnek.


Kárár

Az ország területén évente összesen 1500 vasúti kocsit firkálnak össze a graffitizők, ezzel 225 millió forint kárt okozva a MÁV Rt.-nek. A társaság minden évben több mint 24 ezer négyzetméter – a budapesti Hősök terénél nagyobb – felületet tisztít meg a firkáktól.