Kitüntették a szentesi Dongó László iskolaigazgatót
 A nyugdíjig ''csak'' tanítani szeretne

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-11 | Blahó Gabriella

Csongrád megyéért emlékéremmel tüntette ki a megyei közgyűlés a szentesi Dongó László igazgatót a pedagógusnap alkalmából. Az általa vezetett Zsoldos szakközépben több mint ezer diák tanul tizenhárom különböző szakmát. Dongó László úgy döntött, a jövőben nem igazgatóként, „csupán" tanárként szeretne dolgozni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi Zsoldos szakközépiskola vezetője úgy érzi, megdolgozott az elismerésért. Fotó: Tésik Attila
Fizika–kémia szakos tanár a szentesi Zsoldos Ferenc szakközépiskola és szakiskola igazgatója – Dongó László az egzakt tudományok ismerőjétől elvárható módon némiképp szigorú, de a diákok számára kiszámítható: panaszaikra, személyes problémáikra mindig vevő volt – mondja magáról. A tanításban huszonkét évet töltött el, tizenöt éve igazgatja az intézményt. A megyei közgyűlés iskolavezetői munkájáért ítélte meg számára a Csongrád Megyéért Emlékérmet a napokban. Dongó László úgy érzi, megdolgozott a kitüntetésért, s jóleső érzés tölti el. Úgy döntött, a következő tanévben már nem igazgatja az iskolát, nyugdíjazásáig tanítani szeretne.

Az elmúlt tizenöt esztendő „mottójaként" azt mondja: mindent a szakképzésért. A Zsoldos Ferenc szakközépiskola számára, mint az ország más, hasonló intézményei számára a '93-as oktatási törvény hozott változást. Szakmunkásképzőből szakközéppé alakult az intézmény Dongó László irányítása alatt, csatlakozott a Világbank kereskedelmi programjához, s egyre sikeresebben szerepelt a pályázatokon. Az elmúlt tizenöt évben összesen százmillió forintot nyert a Zsoldos, amelyből tanműhelyt hoztak létre, jutott a tanerő továbbképzésére, az intézmény felújítására, eszközökre, fejlesztésekre is. Évről évre nagyokat lép előre az iskola, melynek most éppen ezerszázötven diákja van, ők összesen tizenhárom különböző szakmát tanulnak. Megfelelő számú jelentkező esetén két tucat közül lehetne választani. A környező huszonöt település negyven iskolájából iratkoztak be idén a Zsoldosba – az itt szerzett ismeretek piacképességének híre ment a Dél-Alföldön.

A kiváló kondícióban lévő Dongó László hangsúlyozza, mennyire fontos a sport az egészség megőrzésében, szerinte a mozgás örömteli lendületet ad a munkának is. Aktív tagja volt a szentesi vízilabdacsapatnak harmincnégy éves koráig, a szeniorcsapattal pedig több világbajnoki címet szerzett. Legutóbb viszont San Marinóban ádáz csata után csak az ezüstöt kapta meg a szentesi öregfiúkból álló válogatott. A dániai Európa-bajnokságra most tart a felkészülés, nagy reményekkel.