Tiltakoztak a szennyvízbírság ellen Szegváron
 Csődbe mennek a kertészetek?

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-10 |

A jogszabályok megváltoztatásáért harcolnak a termálvíz energetikai célú felhasználói, mert az őket sújtó szennyvízbírság tönkreteszi a kertészeket. A Magyar Geotermális Egyesület tegnap megtartott fórumán az is elhangzott: 2010-ben már gazdaságosabb lesz a gázenergia hasznosítása a termálvíznél.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Magyar Geotermális Egyesület Szita Gábor elnök vezetésével régóta szorgalmazza, hogy ne büntessék azokat, akik a termálvizet energetikai célra használják. Korábban hat minisztériumba küldték el javaslataikat, ám érdemben csak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára, a szentesi Gombos András foglalkozott az üggyel. A dél-alföldi régiót különösen sújtják azok a jogszabályok, amelyek a termálvíz visszasajtolását írják elő, ezért Szegváron tartottak tegnap szakmai fórumot a témáról.

Az egyesület elnöke azt taglalta, hogy a szaktárcával folytatott tárgyalásoknak eddig nem sok hozadéka van. Elhangzott az is, az államtitkárhoz nem jutott el minden információ, mert az általa megbízott személyek nem számoltak be valamennyi érdemi javaslatukról. Ezért pár napja újabb levélben foglalták össze követeléseiket annak érdekében, hogy ne menjenek csődbe azok a társaságok, amelyek termálenergiát használnak.

A Geotermális Egyesület szakemberei úgy vélik, hogy a jogszabályokat meg kellene változtatni. Számításaik szerint ugyanis a szennyvízbírság annyira sújtja például a kertészeteket, hogy 2010-re már gazdaságtalanul alkalmazhatják a termálenergiát, szemben a gáztüzeléssel. Elhangzott továbbá: az sem bizonyított még, hogy a termálvíz károsítja a környezetet. A szentesi termáltavat például védetté akarják nyilváníttatni az ornitológusok, olyan értékes a madárvilága. Az egyesület egyébként nem a geotermikus energia visszasajtolásáról hozott rendelkezést ellenzi, csak arra keresi a megnyugtató választ: a költségek arányban lennének-e a környezetvédelmi előnyökkel. Nehezményezik ellenben, hogy a gyógyászati célú felhasználást nem szankcionálja olyan mértékben a jogszabály, mint az energetikai hasznosítást. Az egyesület azt is indítványozza: 2015-ig háromszázalékos maradjon a szennyvízbírság.

A Magyar Termálenergia Társaság képviseletében Ádám Béla elismerte a Geotermális Egyesület érdemeit a felhasználók érdekeinek érvényesítésében, ugyanakkor közös fellépést szorgalmazott. Információja szerint a szaktárca szeptemberben országos tanácskozást szervez a témában. Úgy véli: van lehetőség a jogszabályok módosítására, és a végrehajtásukhoz szükséges anyagiak is rendelkezésre állnak majd.