Cseuz Pekingbe készül
 A szentesi tanár biciklivel megy a következő olimpiára is

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-10 | Blahó Gabriella

Már a pekingi olimpiára készül a szentesi Cseuz László: az edzést idejében elkezdte. A tanár úr 2008-ban az ötödik nyári játékokra indul biciklivel. Addig is a kétkerekűnél lényegesen nehezebben tekerhető, távol-keleti riksán trenírozza magát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A piros napernyő alatt bárki utazhat, ha fizet. Fotó: Tésik Attila
Egy fővárosi szervizben készítették el a szentesi Cseuz Lászlónak azt a riksát, amelyen edzeni kezdett. A tanár úr – ahogy arról már többször írtunk – négy olimpiára is ellátogatott már, repülő helyett azonban mindannyiszor biciklivel ment. Most a 2008-as nyári játékokra kezdett készülni.

Mint mondja, a távol-keleti közlekedési eszközzel két személyt szállít egyszerre, a városban húsz kilométer legalább akkora megterhelést jelent, mintha egyedül biciklizne Szegedig és vissza. Azért is választotta a riksát, mert a következő olimpia helyszíne Peking. Barcelona, Atlanta, Sydney és Athén után az ázsiai földrészre Amerikán át érkezik meg, nem vállalja a bonyodalmas Kaukázust, különösen az arrafelé tomboló politikai vitákat. Hegymenetben így is lesz része Cseuznak, hiszen Portugáliáig megy kerékpárral, ahol repülőgépre száll, New Yorktól Kanadáig megy a kétkerekűjével, a légi járat földre szállása után pedig még kínai földön megtesz néhányszáz kilométert, így a teljes táv közel tízezer kilométer lesz.

A felkészülés összetettségét jelzi, hogy nemcsak azért használja Cseuz a trenírozáshoz a háromkerekű személyszállítót, mert így nehezebb tekerni, hanem mert fuvart is vállal. Kiszállási díj nincs. A város belterületén kilométerenként száz forintot kell fizetni a piros napernyő alatti utazásért.
S ha a leendő megrendelők közül bárki úgy érezné, kellemetlen, hogy előtte egy jól szituált testnevelő tanár izzad, akkor gondoljon arra: ő akarta. A Horváth Mihály Gimnázium tanára arra számít, nagyon sok pénzbe kerül majd neki a kerékpározás Pekingig, ezért gyűjt. A fuvarrendelés tehát támogatás is egyben, az utazó hozzájárul ahhoz, hogy egy sportszerető ember hírét vigye Szentes városának a pekingi játékokra.