Csongrád megyében fejleszt a MÁV
 Nagyváradra is indulnak vonatok

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-09 |

A MÁV Rt. negyven új orosz motorvonatot helyezett üzembe Szentes térségében és megemelte a Szeged-Budapest között közlekedő járatok számát – közölte a MÁV Rt. Személyszállítási Üzletágának főigazgatója szerdán Szegeden.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Devecz Miklós további fejlesztéseket szorgalmaz, mert szavai szerint „innen hátralépés már nincs, ezt a színvonalat a kocsikat illetően alulmúlni nem lehet és nem szabad". Tájékoztatása szerint az idén öt plusz öt Siemens vonat érkezik Magyarországra, és a tervek szerint aláírják a szerződést 300 darab tizenöt éves használt német kocsira, amelyek a következő három évben érkeznek az országba. Hangsúlyozta: az M5-ös autópálya megjelenésével csak az igényes és utasbarát közlekedés biztosításával tarthatják meg és növelhetik az utasok számát.

A MÁV Rt. az utasok igényeinek, utazási szokásainak megfelelő menetrend megtervezése érdekében májusban nagyszabású piacfelmérést indított el, amelynek keretében 20 vonalon, egyenként ezres listán mérték fel az igényeket. Matéczné Németh Ágnes, a MÁV Rt. üzemeltetési főosztályvezetője elmondta: az őszi menetrendváltást követően a Szeged és Budapest között közlekedő Hírös Intercity járat, amely eddig csak pénteken és vasárnap közlekedett, augusztus 29-től naponta indul.

A térséget érinti, hogy előzetes egyeztetés alapján, decembertől négy vonatpár közlekedik majd a Szeged–Szabadka útvonalon a jelenlegi két pár helyett – közölte a főosztályvezető.

Csongrád megyét érinti, hogy a mellékvonali vasútközlekedésben részt vevő járművek közül harmincegynek idén és jövőre lejár az érvényes vizsgája. Ezek közül húszat selejteznek, mert javíttatásukra nincs anyagi fedezet. A térségben negyven új, modern orosz motorvonat közlekedik – tette hozzá Matéczné Németh Ágnes. Hozzáfűzte: a decemberi menetrend változást követően várhatóan kibővül az eurorégiós hálózat: egy pár Szeged–Nagyszalonta és Szeged–Nagyvárad közötti vonat közlekedik majd.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a MÁV Rt. tervei között szerepel egy együttműködési megállapodás az egyetemekkel, amelynek értelmében szeptembertől kihelyezett pénztárakat állítanának fel 12 egyetemi központban.