Német kerámiagyár épült Szentesen
 Zöldmezős beruházás a szentesi ipari parkban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-09 | Balázsi Irén

A szentesi ipari parkban kerámiagyár épült, ahol 2006 végéig már 40 családnak biztosít a német befektető megélhetést. A korszerű üzemcsarnokból főleg az EU országaiba szállítják majd a termékeket.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
A német HK-Ceram Kft. ipari kerámia-alkatrészeket előállító üzemét avatták fel tegnap a szentesi ipari parkban. A gyár tulajdonosa, Reiner Bornemann a múlt század nyolcvanas éveiben fedezte fel magának hazánkat. Már akkor feltűnt neki, hogy a magyaroknak van üzleti érzékük és szorgalmasak az emberek. Bornemann mintegy 250 millió forintot fordított a szentesi zöldmezős beruházásra az ipari parkban, ahol a kemence portugál szakemberek közreműködésével készült.

A kft.-nek az önkormányzat kedvezményes áron értékesítette a tízezer négyzetméteres telket, amelyből ezerháromszáz négyzetmétert foglal el a korszerű üzemcsarnok. A várossal kötött megállapodás alapján ez év végéig húsz dolgozót foglalkoztatnak a gyárban, 2006 decemberéig pedig megduplázzák az alkalmazottak számát. Jelenleg egyébként tizenhét személynek van munkája az üzemben.

Többségében helyi munkaerőt foglalkoztatnak a csarnokban. Fotó: Tésik Attila
Közéjük tartozik Hézső Sándorné, aki az utóbbi időben munkanélküli volt, mert az unokái nevelését vállalta. Éppen hézagoló anyagot formázott, amikor érdeklődésünkre elmondta: örül, hogy talált állást magának, s a gyárban megtalálja a számításait. Fiatal kollégái között jól érzi magát, elégedett a munkahelyi légkörrel.

A HK-Ceram Kft. gazdasági vezetője, Béres András azt állította: Magyarországon sok városnak van ipari parkja, de ha a paramétereket nézik, sok közülük nem felel meg az elvárásoknak. A szentesi viszont igazi ipari park, és ezért telepítette oda a német befektető a gyárat. A gazdasági vezető azt ígérte Szirbik Imre polgármesternek: bár ők nem szentesiek, de jó szentesiek szeretnének lenni. Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára szerint a kerámiagyárban csúcstechnológiát alkalmaznak. A jövő szempontjából pedig kedvező, hogy a termeléstől az értékesítésig minden folyamatot a kft. végez. Így nincsenek kitéve a piaci változásoknak.

Reiner Bornemann lapunknak azt válaszolta, hogy már az idén nyereségre számít. A következő időszakban viszont évente mintegy egymilliárd forint forgalommal kalkulálnak.