Jövőre kiépül a Csongrádot Szentessel összekötő bicikliút
 Háromszázmilliós beruházás kezdődik

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-07 | Bíró Dániel

A csongrádi Tisza-gátra tervezett kerékpárút megépítése elől minden akadály elhárult: tegnap a csongrádi önkormányzat vezetői és a Váti Kht. illetékese aláírta a beruházásról szóló támogatási szerződést. A 312 millió forint összköltségű fejlesztésnek köszönhetően akár már idén biciklivel lehet közlekedni a fahíd és a közúti híd közötti 6,7 kilométeres szakaszon.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az év végén akár már aszfaltozott kerékpárúton is sportolhatnak. Fotó: Bíró Dániel
Bedő Tamás csongrádi polgármester, Berkes István jegyző és a Váti Kht. munkatársa, Szűts László látta el kézjegyével azt a támogatási szerződést, amely a Tisza-gáton húzódó kerékpárút megépítéséről szól.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón elhangzott, a projekt 312 milliós költségéből mindössze 15 millió forintot kell önerőként fedeznie Csongrádnak, a fennmaradó részt uniós források biztosítják. A város első embere ezzel kapcsolatban megjegyezte, a Belügyminisztérium pályázatán a saját hozzájárulás hatvan százaléka elnyerhető, s mivel egy győztes pályamunkáról van szó, nagy esély van rá, hogy a Tisza-parti városnak csupán 6 millió forintjába kerüljön a fahídtól a közúti hídig vezető, három méter széles, 6,7 kilométer hosszú bicikliút megvalósítása.

A beruházást jelentősen megdrágította, hogy a magyar vasúttársaság csak úgy járult hozzá a Csongrád–Szentes vonal keresztezéséhez, ha korszerű vasúti átkelőhely épül a töltésen. Csak ez a berendezés közel 30 milliót emészt föl a rendelkezésre álló keretből. A vasúti és a közúti híd közötti szakaszon egyébiránt töltésfejlesztést, úgynevezett töltéskorona-szélesítést is végre kell hajtani, mivel a megépülő kerékpárútnak nemcsak a biciklisek biztonságos közlekedésére, hanem az árvízi védekezésre is alkalmasnak kell lennie.

– Hamarosan megkezdődik a közbeszerzési eljárás, a munkálatok pedig kedvező időjárás esetén még idén befejeződhetnek – fogalmazott Bedő Tamás, aki szerint négy-öt éven belül megsokszorozódik az Eurovelo, azaz az európai kerékpáros vándorút hálózat Csongrádot érintő szakasza. A fejlesztés további iránya az Öregszőlők lesz, és előkészítik a Csongrád–Szeged kerékpárút kiépítését is.

Mint arról korábban beszámoltunk, a szentesi önkormányzat hasonló célú pályázatot nyújtott be, amely mintegy 264 milliós beruházásról szól. A Kurca-parti település támogatási szerződésének aláírására eddig azért nem került sor, mert egy érintett terület kisajátítása még nem történt meg. Az önkormányzat június végére ígérte az eljárás lezárását.