Lámpást kaptak emlékül az új rotarysok
 Rivalizálás helyett jótékonykodnak Csongrádon és Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-06 | Balázsi Irén

Csongrádi és szentesi tagokkal alakult meg szombaton az egy évig asztaltársaságként működő rotary klub, amelyet a jótékonykodás és a barátság elmélyítése vezérel. Az ünnepségen mindenkinek a Bécsben élő Engelbert Wenckheim, a humanitárius szervezet kormányzója tűzte fel a rotarys jelvényt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Lantos Györgyi–Máté István szobrászművész házaspárnak Engelbert Wenckheim kormányzó adta át a kitűzőt. Fotó: Vidovics Ferenc
Eddig 166 országban 31 ezer 500 rotary klub működött, és több mint egymillióan tevékenykedtek ezekben a humanitárius szervezetekben. Szombattól a Szentes–Csongrád Rotary Club is csatlakozott az éppen százéves mozgalomhoz, amelyet az emberbaráti segítség, a békére való törekvés, a nemzetek közötti jó viszony fenntartása vezérel. Papp Zoltánnak, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház sebész főorvosának vitathatatlan érdemei vannak abban, hogy az egy évig asztaltársaságként működő közösséget, ünnepélyes keretek között, immár hivatalosan is rotary klubbá nyilvánították, amelynek elnökéül nem véletlenül őt választották meg. A szentesiek és a csongrádiak közös szervezetének megalakításánál mindvégig bábáskodott és sok segítséget nyújtott Lakatos Jenő, a dél-magyarországi rotarysok vezetője és Bozsó Miklós, a Szent-Györgyi Albert nevét viselő szegedi klub elnöke.

A ceremónián részt vett Engelbert Wenckheim kormányzó is, akinek irányításával működnek a rotary klubok Ausztriában, Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Csehországban és Szlovákiában. Megtiszteltetésnek számít, hogy a Bécsben élő sörgyártulajdonos, aki Békés megyei származású, személyesen adta át az új klub tagjainak a jelvényt. Mint elhangzott: olyan kiváló egyéniségek vannak közöttük, mint a Csongrádon lakó Busa Tamás operaénekes, a szobrászművész házaspár, a Brüsszelben is sikeresen szereplő Lantos Györgyi és Máté István, míg a szentesiek közül Szabó János József múzeumigazgató. De említhették volna a Szentes hírnevét öregbítő Ledó, Horváth és a Tímár házaspárt, s több köztiszteletnek örvendő személyiséget is. Mint elhangzott: a két város közös klubja kuriózumnak számít azért is, mert jó néhány asszony is van az alapítók között. A fő céljuknak egyébként a szegény gyerekek megsegítését tekintik.

Köszöntötte a Szentes–Csongrád Rotary Clubot a két település polgármestere, Szirbik Imre és Bedő Tamás is, mindketten támogatásukról biztosítva a civil szervezetet. Reményeik szerint a tagok közötti barátság hozzájárul ahhoz, hogy a két szomszédos város az eddigi rivalizálás helyett kölcsönösen segítse egymást. Farkas Sándor szentesi országgyűlési képviselő gratulált a klub tagjainak, hozzátéve: bevallása szerint irigykedik, hogy nem lehet közöttük. Az alapító okiraton kívül számos ajándékot kapott a legfiatalabb rotary klub. Az egyik fővárosi testvérszervezet képviselője elhozta azt a piros lámpát, amely mindig az újonnan alakult szervezetet illeti meg. A lámpa azt hivatott szimbolizálni, hogy annak segítségével találhatja meg a jó utat a tagság.