Az Ezeregyéjszaka az első Szentesen
 Ma: aktfotó-kiállítás nyílik a galériában

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-04 | Blahó Gabriella

A tizenharmadik aktfotó-kiállítás nyílik meg ma, szombaton délután három órakor a szentesi galériában. A kétévente megrendezett tárlat feltehetően ebben az esztendőben is népszerű lesz.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szaszkó Antal Ezeregyéjszaka című elsődíjas képe
Inkognitóban maradó szakértőnk szerint jó az aktfotó, ha a tárlatlátogatónak a mű szemlélése közben első alkalommal nem a szexualitás jut eszébe, de rossz az aktfotó, ha a látogató második gondolata nem a szexualitás. Ennek az alapvetésnek megfelelni látszik a tizenharmadik aktfotó-kiállítás anyaga, melyet először ma délután három órakor csodálhat meg a nagyérdemű. A biennálék között a tizenharmadik a sorban az idei tárlat, melyre csaknem ötven fotós küldte el munkáit külföldről és az ország minden részéből. A szentesi kiállítás a szakma művelőinek éves találkozója is egyben.

Kruzslicz Pál, a művelődési központ igazgatója szerint a szép meztelen test művészi kivitelben átlényegül. 1982-ben szervezték Szentesen az első aktfotó-kiállítást, az első időkben a szervezők eszmei áron megvásárolták a fotókat, a kiállítás szervezése is elég sokba került, biennálé lett a tárlat. Az igazgató szerint a műélvezet szempontjából ez előnyt jelent, hiszen így erősebb az anyag. A fotósok készülnek az alkalomra, az érzékiség és a szárnyaló képzelet megjelenítésének formálására kellő idő marad.

A képeket a fotósok általában nem adják el – mondja Kruzslicz, végül a látogatón és az alkotón múlik, születik-e egyezség. A szép és ámulatba ejtő felvételeken az emberi test – férfi vagy női – határtalan lehetőségei tárulnak fel. A fotósok az alkalmazott különböző technikákkal újabb és újabb megoldásokat találnak a szépség kifejezésére. A kiállítás megnyitóján adja át a szakmai zsűri a díjakat. Az első helyet a kunszentmártoni Szaszkó Antal Ezeregyéjszaka című sorozatával nyerte el, második lett a sepsiszentgyörgyi Hlavaty Károly Nyugalom, Áttűnések című munkáiért. Harmadik díjat kap a budapesti R'bert Bob Alázat című képéért, míg az ítészek különdíjakat is osztottak. Az elismert alkotások mellett feltehetően a tárlatlátogatók mindegyike talál kedvére valót.