Drogambulancia nyílt Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-03 | Balázsi Irén

Addiktológiai- és drogambulanciát avattak tegnap a szentesi rendelőintézetben, ahol dr. Rideg Sándor főorvos vezetésével nemcsak a betegekkel foglalkoznak, hanem a hozzátartozóiknak is segítséget nyújtanak. Van olyan középiskolai osztály, ahol a diákok kilencven százaléka már kapcsolatba került a szerrel. Az ambulancián másféle szenvedélybetegeket, így internet-függőket is gyógyítanak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Dr. Szalayné Péter Ildikó és dr. Rideg Sándor segítenek legyőzni a kórt. Fotó: Vidovics Ferenc
Újabb részleggel bővült a szentesi rendelőintézet, ahol több mint tízmillió forintért felújították a korábban ott praktizáló dr. Zoltán László háziorvos rendelőjét. A dr. Borzi Márta főigazgató vezette Dr. Bugyi István Kórház azért tudta kialakítani a korszerű addiktológiai és drogambulanciát, mert sikeresen pályázott a szaktárcánál, és képes volt a saját költségvetéséből is kigazdálkodni az önrészt. Az ambulanciát egyébként a Kiss Zsigmond utca felől közelíthetik meg a rászorulók, akiket hétköznapokon reggel fél 8-tól délután fél 4 óráig fogadnak a szakemberek.

A rendelőintézet igazgatója, dr. Földesi Irén úgy vélte: valójában nem ünnepelni gyűltek össze, mert az nem örömteli, ha sok a térségben a szenvedélybeteg. Az ellenben megelégedésre adhat okot, hogy a segítségre szorulóknak nem kell távolabbi településekre utazniuk a gyógyulásuk érdekében. Az ambulancia átadásával lényegében dr. Rideg Sándor főorvos álma valósult meg, aki kollégájával, dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultánssal, a kórház helyettes ápolási igazgatójával nem csak a pácienseken, hanem a családtagjaikon is segíteni szeretne.

A főorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy már a nyolcadikos gyerekek között is akadnak olyanok, akik kipróbálták a drogot. De van olyan középiskolai osztály, ahol a diákok kilencven százaléka került kapcsolatba a szerrel. A tapasztalatok szerint már komoly függőség alakul ki, amikor a közvetlen hozzátartozók észreveszik, hogy drogos a családtagjuk. Az ambulancián egyébként nem csak a kábítószer-fogyasztókkal foglalkoznak majd, hanem azokkal is, akik az utóbbi időkben jelentkezett szenvedélyek rabjai lettek. A főorvos ezek között említette például az internetes függőséget.

A rendelőintézet igazgatójának szavai szerint az ambulancia átadásának az üzenete az, hogy a kórházban olyan munkacsoportok dolgoznak, amelyeknek a tagjai bíznak a jövőben. Lapunk azt a tájékoztatást kapta: dr. Zoltán László betegeit a kertvárosi rendelőben dr. Szécsényi Réka fogadja addig, amíg a kollégája szabadságát tölti. Annak végén a Zolnay utcában épülő új rendelőben kereshetik majd fel Zoltán doktort a páciensei.