Kijavították az ''ordító'' táblahibákat Szentesen
 Fekete pont után jeles

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-01 | Balázsi Irén

Vevők az építő kritikára a szentesi önkormányzat illetékesei, akik a lapunkban megjelent cikk hatására tavaly leszedették a turisztikai táblákat, amelyek teli voltak hibával. Most visszahelyezték a térképpel, fotókkal illusztrált ismertetőket, amelyeknek jót tett a korrektúra.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nemcsak szép, de most már jó is az információs tábla. Fotó: Tésik Attila
Szép kivitelű információs táblákat készíttetett a szentesi önkormányzat, s azokat még tavaly felállították a város legforgalmasabb részein. A MÁV-pályaudvar, a Kossuth tér és a liget főbejáratánál városnéző sétára invitálták az útikalauzok a településre érkező vendégeket. Ehhez a térkép és a színes fotók segítséget jelentettek a turistáknak, no és mintegy késztették is őket, hogy keressék fel Szentes nevezetességeit. Miként arról beszámoltunk lapunkban annak idején, rengeteg helyesírási, stilisztikai hibát fedeztünk fel ezeken az útikalauzokon, nem is beszélve a tárgyi tévedésekről.

Szinte tételesen felsoroltuk az „ordító" tévedéseket, mint például azt, hogy a Koszta József vagy a Klauzál Gábor Általános Iskola névadójának keresztnevét rosszul tüntették fel. A szöveges részben pedig egymást érték a bosszantó szóismétlések. Ezért azt a véleményünket fogalmaztuk meg a hibák észlelésekor, hogy a városházi illetékesek a táblák átvétele előtt megkérhették volna Bucsány György nyugalmazott középiskolai igazgatóhelyettest, hogy nézze meg a szöveget. Egyébként pedig úgy tudjuk: ő korábban fel is ajánlotta az önkormányzatnak, hogy önzetlenül elvégzi a városi kiadványok korrektúráját, így Szentesről nem az terjedne szerte az országban: nincsenek írástudók a kisvárosban.

A polgármesteri hivatal illetékesei vevők voltak lapunk építő kritikájára, hiszen megkérték Bucsány tanár urat, hogy javítsa ki az információs táblákon a hibákat. Ő pedig fogta a piros ceruzáját, és a térképen minden tévedést úgy eltüntetett, hogy nyoma sem maradt. Nem szólva arról: a város nevezetességeiről készült szöveges ismertetőt olyan stílusban fogalmazta meg, hogy a turisták kedvet is kapjanak a különböző helyszínek felkeresésére. Egyébként más szempontból is jót tett a tábláknak, hogy hónapokat kellett várni a visszahelyezésükre. Így szinte naprakész információk is szerepelhetnek rajtuk. Az egykori megyeháza épületénél például már azt is olvashatják a város vendégei: a felújítás befejezése után beköltözik majd oda a Koszta József Múzeum. Ám a javított kiadáson már a megyei önkormányzat egészségügyi intézménye is Dr. Bugyi István Kórházként szerepel, amely elnevezést csak 2005 januárjában kapta.