Nyolcmilliót költhet Nagytőke az ivóvízre
 A víz megtisztul, a teljes felújítás később kezdődik

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-01 |

A nagytőkei önkormányzat nyolcmillió forintot nyert arra, hogy felújítsa a gépházat. A teljes ivóvízrendszer megjavítása leghamarabb három év múlva valósulhat meg, várhatóan akkor indulnak hasonló beruházások a régió másik hetven településén is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nagytőkei víztorony. A gépházrendszer felújítására nyert pénzt a községi önkormányzat. Fotó: Tésik Attila
Nagytőke létbiztonsága került veszélybe, amikor hónapokon át fertőzött volt a vezetékes hálózat vize. A pszeudomonasz aeroginosa nevű mérgező baktériumból egyetlen egy sem lehet az emberi fogyasztásra szánt ivóvízben. Nagytőkén literenként legalább száz ilyen élőlény volt kimutatható, a falu lakói lajtos kocsiból kapták a vizet. Az átmeneti állapotot átvészelte a kis közösség, a vezetékes rendszert többször tisztította a Szentesvíz Kft. Egyértelművé vált: alapos felújítás szükséges.

A megyei területi kiegyenlítést szolgáló alapból – közkeletű nevén ez a teki – nyolcmillió forintot kapott Nagytőke arra, hogy felújítsa a vízmű gépházát – tájékoztatta lapunkat Dóczi Margit, a falu jegyzője. Lesz lehetőség arra, hogy a gépházban korszerű fertőtlenítő-adagoló berendezést helyezzenek el, így megelőzhetővé válik, hogy bármilyen baktérium elszaporodjon. A gáztalanító szerkezet ugyancsak a vízminőség javításában kap szerepet. A gépház csak egyik eleme annak a rendszernek, mely felújításra vár.

– A teljes hálózat rekonstrukciója a kitűzött cél – fogalmazott a jegyző. – Ez megnyugtató megoldást jelenthet a község egészséges ivóvízzel való ellátásában. Időközben szolgáltatót váltott a falu, szerződést kötött a szolnoki Tisza Menti Vízművek Rt.-vel, a vízdíjat azonban egyelőre nem emelték, maradt 129 forint köbméterenként.

Az ivóvíz kiváló minősége a magyar és az uniós szabvány szerint egyaránt fontos követelmény. Ezért másfél milliárd forintot költhet a dél-alföldi régió a pályázat-előkészítő alapból az ivóvízminőség javítási program előkészítésére – közölte Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára. Szentes volt országgyűlési képviselője elmondta azt is, a régióban hatvankilenc település csatlakozott ehhez a tervhez, az önkormányzatok szerint ugyanis ez a munka elkerülhetetlen feladat. A 2007-ben induló, és legkorábban 2008-ban megvalósuló programba Nagytőke elsőként lépett be.