''Megkoronázták'' a szentesi kubikost

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-06-01 | Balázsi Irén

A vandalizmus újabb megnyilvánulásának lehettek a tanúi rövid ideig a szentesi ligetben a járókelők, akik azzal szembesülhettek, hogy „korona" van a kubikos fején.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Vidovics Ferenc
A vandalizmus újabb megnyilvánulásának lehettek a tanúi rövid ideig a szentesi ligetben a járókelők, akik azzal szembesülhettek, hogy „korona" van a kubikos fején. A Koszta József Múzeum előtti magas bronzszobrot, Borbereki Kovács Zoltán alkotását még 1947-ben állították fel az intézmény bejárata előtti parkban, korábban a Petőfi utcai iskolánál volt.

A Földmunkás című monumentális szobor egyébként 1937-ben a párizsi világkiállításon elnyerte a képzőművészet nagydíját. Ez nem hatotta meg az éj leple alatt randalírozó személyeket, akik kitépték a múzeum épületének homlokzatáról a konvektort védő rácsot, és azt tették
a kubikos fejére. Mindenesetre komoly teljesítményt kellett nyújtaniuk az illetőknek ahhoz, hogy elérjék a földmunkás feje tetejét. A múzeum munkatársainak is nyújtózkodniuk kellett a „korona" eltávolítása érdekében.

Nem kis erőre volt szükség a múzeum bejárata melletti, betonból készült virágtartók visszahelyezéséhez, hiszen azokra is szemet vetettek a vandálok. Persze a növényeket ezekből is kitépték a magukat nyilván vagánynak gondoló elkövetők, talán ugyanazok, akik a minap a Kurca fahídján lévő ládákból kitépték a növényeket. Baloghné Berezvai Csilla városi főkertész azóta gondoskodott arról, hogy mindkét helyre új virágok kerüljenek.