Teknősök pusztultak el a Kurcában
 A mocsári páncélosok eszmei értéke ötvenezer forint

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-31 | Blahó Gabriella

Öt elhullott mocsári teknőst találtak gyerekek a hét végén a Kurca belvárosi szakaszán. A védett állatok tetemeit a helyi állatorvos laborvizsgálatra küldi, hogy kiderüljön, mi okozta a pusztulást. A várost átszelő Kurcán nagy számban élnek teknősök, a csatorna élővilágának egyik legértékesebb állata a páncélos, melynek egyébként nagyon erős az immunrendszere.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: DV
A bíróság épülete mögött, a tavirózsa közvetlen közelében a vízben találták meg az elhullott állatokat a gyerekek, akik a strandról tartottak éppen hazafelé. Egyikük azt mondja, neki az tűnt fel, miért nem mozdultak meg a teknősök, amikor kis földdarabbal megdobta őket. A Petőfi-iskolában, a 4/b osztálytermében ugyanis van egy sárgafülű teknős, az akkor is felemeli a fejét, ha szólnak hozzá. Testvérével együtt megszámolták a tetemeket, összesen öt darabot találtak, az egyik teknős messzebb a víztől, a parton feküdt mozdulatlanul.

Dobos András állatorvos a helyszínen úgy döntött, laborvizsgálatra küldi a tetemeket. Mint mondja, nem egészen érthető, hogy egy alig tízméteres szakaszon öt állat egyszerre elpusztul. Rajtuk külsérelmi nyom nem látható, a teknősök szinte mindegyike a vízben lelte halálát. Ez azért furcsa, mert a páncélos tüdővel lélegzik, s ha a vízben számára elfogadhatatlan körülményeket tapasztal, egyszerűen kisétál a partra. A doktor elképzelhetőnek tartja, hogy a táplálékláncba kerülhetett olyan anyag, mely végül pusztuláshoz vezetett. A teknős ragadozó, főként kis halakkal táplálkozik. Ha a halak folyamatosan káros vegyületet fogyasztanak, s a halakat folyamatosan fogyasztják a teknősök, a tápláléklánc végén előbb-utóbb koncentrálódik valami idegen anyag. Mindez azonban kizárólag feltevés – hangsúlyozta a doktor, aki úgy döntött, saját költségén toxikológiai vizsgálatra egy akkreditált laborba küldi a tetemeket. A laboratóriumi elemzés nyomán ugyanis egyértelműen kiderülhet, mi okozta a bajt.

Mocsári teknősök szép számmal élnek a Kurcában, mely természeti értékeit tekintve rendkívül fontos terület – fogalmazott Tóth Tamás, a Körös–Maros Vidéki Nemzeti Park munkatársa. Mint mondta, a teknősök nagyon erős immunrendszerrel rendelkeznek, a kiterjedt nádasok különösen megfelelő élőhelyet adnak a Magyarországon egyetlen őshonos teknősfajnak. A mocsári páncélosok számára is persze kedvezőbb volna – hangsúlyozta Tóth Tamás, ha percenként nem csak három-négy köbméter vizet emelnének a Körösből a Kurcába. A pusztulás oka szerinte mégis kevéssé lehetett a pangó víz, hiszen a forró napok sorában az első volt az a nap, amikor a gyerekek az elhullott állatokat megtalálták. Egyetlen védett állat eszmei értéke ötvenezer forint, az öt mocsári teknős kétszázötvenezret ér. A laborvizsgálat eredménye lényeges, hiszen ennek függvényében akár büntetőeljárást is kezdeményezhet az alsó-Tisza-vidéki környezetvédelmi hatóság.