A háborús áldozatokra emlékezik az utókor

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-30 |

A hősök napja alkalmából rendeztek megemlékezést a hét végén a megye több városában.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Vasárnap délelőtt Vásárhelyen a Kossuth téri első világháborús emlékműnél Koller Zsolt történész mondott beszédet. A szónok kiemelte: a világháborúban elesett hőseink emberként küzdöttek az embertelenségben. Éppen ezért fontos, és az utókor kötelessége a rájuk való emlékezés.

Ezután a vásárhelyi önkormányzat és a civil szervezetek katonai tiszteletadás mellett helyezték el a megemlékezés virágait a második világháborús emlékműnél, a zsinagógánál, a Szent István-templom falán lévő Levente emléktáblánál, illetve a Kincses temetőben, a hősök kertjében.

A világháborúkban elhunyt áldozatok előtt tisztelegtek Szentesen is a hősök napján. Előbb a Szent Erzsébet téri első világháborús emlékműnél szólt az ünneplőkhöz Szirbik Imre polgármester, a volt hadifoglyok bajtársainak egyike olvasta fel Nagy Iván Zoltánnak, a szervezet helyi vezetőjének gondolatait. A Széchenyi ligetnél felállított emlékműnél a Kiss Bálint-iskola diákjai adtak műsort.

Csongrádon a városi fúvószenekar közreműködésével a Szentháromság téri első világháborús emlékműnél vette a kezdetét vasárnap a hősök napi megemlékezés. A tiszteletadás mellett Zsótér Antal kanonok imát mondott el a harcokban elesettekért, majd a megemlékezés résztvevői átvonultak a Dózsa György téri második világháborús szoborhoz, ahol a város vezetői megkoszorúzták az emlékművet.