Feltalálók a szentesi expón
 Háromnapos kiállítás nyílt a sportcsarnokban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-28 | Blahó Gabriella

A dél-alföldi feltalálók hozták el találmányaikat a tegnap kezdődött Szentes Expóra. A fokhagyma-gerezdelő és a víztisztító berendezés sok érdeklődőt vonz. A három napig tartó találkozón a térség kereskedői és vállalkozói mutatják be szolgáltatásaikat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nacsa Mihály az általa tervezett termálvíztisztító berendezéssel. Fotó: Vidovics Ferenc
A dél-alföldi feltalálók termékei igazi újdonságot jelentenek a nagy hagyománnyal rendelkező Szentes Expón, amely tegnap nyílt, és vasárnapig tart a sportcsarnokban. A kísérletező kedvű tudós technikusok által szállított különböző berendezések között különösen hasznos lehet a termálvíztisztító berendezés, amely Nacsa Mihály nevéhez fűződik.

Elmondta, tisztában van azzal, hogy a térségben megoldatlan a termálvíz kezelése. Az általa alkotott létrehozott berendezés vegyszer nélkül, fizikailag mentesíti a termálvizet a vízkőtől – természetbarát állapotúvá alakítja azt, miközben a kutak berendezései letisztulnak.
A makói Török József fokhagyma-gerezdelő berendezést készített, mely előbb darabjaira bontja, leveszi a héjazatot, majd mérete szerint csoportosítja a fokhagymát. A szabadalmaztatott találmány arra vár, hogy a termelők, kereskedők hasznosítsák.

Sipos Szabó Judit, a vásár egyik szervezője szerint a feltalálók szereplésével az expó közelebb kerül eredeti céljához, hiszen olyan lehetőségekről nyújt közelebbi képet, amelyek a gazdaságosabb, takarékosabb termelést, energiafelhasználást teszik lehetővé. A vásár kínálata között szerepelnek olyan energiamegtakarító technológiák, amelyek a folyékony és szilárd tüzelésű rendszereket kiválthatják. A visszatérő expólátogatók mindemellett találkozhatnak a korábbi vásárokon szereplő cégek új kínálataival is. A térség vállalkozásainak fejlődéséről látványos képet nyújt a vásár, melyen szórakoztató és egyben tartalmas programok is várják a sportcsarnokba betérőket. Ifj. Ludányi István például karibi mixershow-val szerepel, és hastáncbemutató is lesz.

A vásáron a hagyományokhoz híven elismeréseket is osztottak. A fővédnök, Farkas Sándor országgyűlési képviselő díját a víztisztító berendezésekkel foglalkozó Comix System Kft. kapta, Szirbik Imre polgármester díját a szentesi MetalCom-R távközlés-technikai cég, mely motoros hajókat is forgalmaz. A Hirdető lapcsalád a Mester műszaki kereskedést jutalmazta, a Déli Apró díját a műanyag nyílászárókkal foglalkozó Isoportal Kft., a szervezők két díját pedig Zsemberi János asztalosmester, valamint a Pankota Flex Kft. kapta.