Szentes: távol Afrikától
 Francia katonák jártak a műszaki dandárnál

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-27 | Blahó Gabriella

Franciaországból három katona jött el a szentesi műszaki dandárhoz, hogy képet kapjon a magyar viszonyokról. A legendás hadsereg katonái a világ minden pontján jártak már, külföldi missziókon való helytállásuk példaként áll a szentesi legénység előtt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Metzből érkezett Philippe Chas alezredes és a két százados, Marie Nicolas és Hayez Michel. Fotó: Tésik Attila
A francia honvédelem fordulópontja után tíz évvel a külföldi kollégák úgy látják, a magyar haderőreform megfelelő ütemben halad előre. A nyugat-európai államban mindössze egy évtizede szűnt meg az általános hadkötelezettség, mely eredetileg francia találmány – a forradalomhoz kötődik. A több mint kétszáz esztendős rendszer eltörlése ott is jelentős változásokat hozott, teljesen hasonló jelek mutatkoznak a magyar hadseregnél is – értékelt Philippe Chas alezredes, a metzi műszaki alakulat parancsnokhelyettese, aki két kollégájával érkezett a szentesi laktanyába.

Az alezredes elmondta, a katonai szerződésekben foglaltak alapján utaztak tavaly a szentesiek Metzbe, most ők viszonozták a látogatást. Az elöljárókkal kevesebbet beszélgetett, mint magukkal a katonákkal, akik között szép számmal vannak hölgyek is – állapította meg Philippe. A francia látogatók tisztában vannak azzal, hogy a hadsereg népszerűsége függ az irányítók egyéniségétől, akiknek személyes attitűdje erősíti a katonai hivatástudatot. Kovács István dandártábornok magatartása alapvetően ezt üzeni – vélik a franciák.

Az viszont nagyon fontos lenne, hogy a kormány áldozzon a technikai fejlődésre – mondják. Az itt látott műszaki járműveket katonai tanulmányaikból ismerik a látogatók, valaha ezekből, mint az ellenség által használt eszközökből készültek fel – ma már persze más a helyzet. A NATO kötelékében közös célokért küzdenek a franciák és a magyarok, ezt bizonyítja például az a tény, hogy a látogatók a szentesiekhez hasonlóan Boszniában is részt vettek békemisszión.

A franciák egyébként úgy látják, a magyaroknak új a külföldi szolgálat, ennek ellenére nem éri őket felkészületlenül egy misszió. Az alezredes járt már Afrikában – Elefántcsontparton, Csádban, Libanonban teljesített szolgálatot. Ezeken a helyszíneken viszonylag meleg volt, és számítani lehetett különböző fajtájú, nagy mennyiségű rovarra, az időnek és az oltásoknak köszönhetően egy edzett katona immunissá válik az efféle jelenségekre. A legnagyobb feladatnak mégis egy otthoni szolgálatot tekint a francia, amikor a Somme kiáradt, két hónapon át emberéleteket mentettek a folyó menti vidékeken.