Farkasné kivonult a rádióból

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-27 | Balázsi Irén

Lemondott a Rádió Szentes felügyelőbizottsági tagságáról Farkasné Márton Katalin, Farkas Sándor honatya felesége, akinek édesapja a kht. könyvvizsgálója. Törvénytelenül működne tovább a grémium, ha a jobboldal delegáltjának távozása után ma nem hívná vissza a képviselő-testület az egész bizottságot.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Stúdiómunka a szentesi önkormányzati rádióban. Fotó: Tésik Attila
Bombaként robbant a hír Szentesen, hogy hiába oszlatták fel az önkormányzati rádió felügyelőbizottságát, és választottak új grémiumot, ha olyan tagokra voksoltak, akiknek a vonatkozó jogszabályok szerint nem lett volna szabad bekerülniük. Mint arról beszámoltunk lapunkban, a polgári oldal régóta azt szorgalmazta: politikai súlyának megfelelően legyen képviselete a Rádió Szentes Kht. felügyelőbizottságában.

Az önkormányzat két hete tartott ülésén a fideszes frakciónak sikerült elérnie, hogy az addig öttagú grémium helyett hárman vegyenek részt az elektronikus médiumot ellenőrző testület munkájában. Éles pengeváltások után elfogadták a polgári összefogás frakciójának jelöltjét, Farkasné Márton Katalint, Farkas Sándor országgyűlési képviselő feleségét, akinek a megválasztásához kormánypárti képviselők voksa is kellett. Mint azt megírtuk: a baloldaliak aspiránsa, Félegyháziné Somogyi Éva és Móra József volt, őket már minden bonyodalom nélkül megszavazta a testület.

Csakhogy mindez hiába, mert jelenleg van is, meg nincs is felügyelőbizottsága a Rádió Szentesnek. Lapunk információja szerint ugyanis a gazdasági társaságokról szóló törvény nem teszi lehetővé, hogy rokoni kapcsolat legyen a rádió kht. könyvvizsgálója és a felügyelőbizottság tagja között. A médium ügyeit viszont hosszabb ideje az Ökonómia Könyvvizsgáló és Adótanácsadó Kft. intézi, amelynek ügyvezetője Márton Sándor. Ő az édesapja Farkasné Márton Katalinnak.

Lapunk úgy tudja: nemcsak a fideszes tag személye miatt működne jogszabályba ütközően a Rádió Szentes Kht. felügyelőbizottsága. A médiatörvény úgy rendelkezik, hogy egy bizonyos sugárzási körzeten belül helyhatósági képviselő nem lehet e grémium tagja. Márpedig ha ez így van, akkor a kormánypárti delegáltak személye is megkérdőjelezhető. A jogi bizottság nyilván kifejti álláspontját a képviselő-testület ma délelőtt 11 órakor kezdődő ülésén. Elképzelhető, hogy megint feloszlatják a rádiót ellenőrző grémiumot. Farkasné Márton Katalin ellenben érdeklődésünkre megerősítette lapunk azon információját, miszerint ő lemondott felügyelőbizottsági tagságáról.