Kölcsönvette a pulóvert a szentesi gólya
 A megye északi részén százötven fészekben költenek a madarak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-27 | Blahó Gabriella

Csongrádon egyetlen fészekbe sem költöztek ezen a tavaszon gólyák, Szentes belterületén viszont nyolc helyen költenek. A megye északi részén százötven olyan fészek van, ahol hamarosan kikelnek a fiókák. A madarakat figyelő szakember több olyan esetről is beszámolt, ami bizonyítja: a gólya továbbra is jól érzi magát az ember közelében.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szentes belterületén lehet látni lakott gólyafészket. Fotó: Blahó Gabriella
Mind a százötven fészekről külön aktát vezet Bod Péter szentesi ornitológus, aki évente egyszer néhány nap alatt ötezer kilométert utazik, hogy adatokat gyűjtsön a védett madarakról. Mint mondja, Csongrád belterületén egyetlen, már meglévő fészekbe sem költöztek idén a gólyák, igaz, a város külterületén számtalan madár ül a tojásokon. A gólyák viselkedéséről, életének történetéről szakirodalomra való információval rendelkezik a tudós. Vizsgálódásai nyomán nem egy mulatságosnak tűnő eset is volt: a csongrádi városatyák testületi döntés értelmében átköltöztettek egy gólyafészket a villanyoszlop tetejéről egy másik tartóoszlopra, hiszen a madár nem egy alkalommal veszélyeztette az áramellátást. A gólya azonban visszahurcolkodott.

Ezen a tavaszon a város belterületén viszont nem telepedett meg egy madár sem, nem úgy Szentesen: nyolc lakott fészket számlált meg Bod Péter. A Szalai utcai különösen nevezetes, hiszen itt egyszer hat fióka kelt ki. A Rákóczi utcai zugban lévő fészekben kikelt sérült fiókát a mellette lévő ház lakói gondozták és nevelték fel. A madártudós megfigyelései szerint a városlakók igyekeznek vigyázni a madarakra, az áramszolgáltató pedig kiváltó oszlopokat állít. Bod Péter július első hetében végigjárva a megye északi részét kimutatást készít az állományról, tudja, melyik fészekből hány madár várható. A fajra jellemző párkapcsolati hűtlenség a gyűrűnek köszönhetően régóta kiderült, az is előfordul, hogy viaskodnak a hímek a tojóért vagy a fészekért.

Kéményre már nemigen települnek a gólyák, körülbelül harmincöt éve mondtak le a lakhatásnak erről a formájáról. A háziak rendszerint nem kedvelték a fészket a füstelvezető tetején, az áramszolgáltató által emelt oszlopok pedig kézenfekvőnek tűntek a madarak számára. A cégek most már úgy építik meg a tartóelemeket, hogy azokat kellő magasságba emeljék a fészket, mentesítve a villamos vezetékektől. Nagyon kevés helyen, például a szegvári falumúzeum tetején költ még kéményen a gólya. A madár ezen a tavaszon is lakhelyéül választotta a falu egyik legszebb épületének tetejét.


Amit nem szeretnek a madarak

A szentesi kórház sebészetének tetejére a villamos vezetékek miatt jó ideje már nem költözik a gólya, nyilván szívesebben választja a természetes környezetet. A madár a csongrádi határban tett bizonyságot arról, hogy mégis jól érzi magát az ember közelében, egy szántóvető levetett pulóverét vette kölcsön egy nyárra – meséli Bod Péter. A fészekből lelógó pulóverujj legalább olyan különös látvány, mint a Szentesről Vásárhelyre vezető út mentén az autószalon közelében lévő fészek. A közeli belvizes területről békák brekegését lehet hallani.