A csongrádi üvegbeton világhírűvé vált
 Nyugat-európai cég tárgyal a föltalálóval

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-15 | Bíró Dániel

Egyre nagyobb elismertséget vív ki magának a csongrádi Losonczi Áron találmánya, az üvegbeton. A fiatal csongrádi mérnök szabadalmát a Time magazin az idei év legfontosabb technikai újításai között említi, s most egy nyugat-európai vállalat is megkereste a fiatal mérnököt. Ha minden jól megy, 2005 második felében már üvegbetontermékeket gyárt az üzem.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Losonczi Áron és találmánya. A Time szerint az év legfontosabb technikai újításainak egyike Fotó:Karnok Csaba
Először lapunk hasábjain mutatkozott be Losonczi Áron az építész szakma elismerését is kiváltó üvegbetonnal. A huszonhét éves mérnök nem mindennapi ötletét külföldön egyre nagyobb érdeklődés övezi. A csongrádi szabadalom stockholmi premierje után Londonban és Glasgow-ban állították ki a hagyományos beton mechanikai tulajdonságait őrző, ugyanakkor áttetsző üvegbetont, jelenleg a washingtoni építészeti múzeumban tekinthetik meg a hozzáértő érdeklődők. Mindemellett az amerikai Time magazin a 2004-es év legfontosabb technikai újdonságai közé sorolta a speciális anyagot, és az olasz Domus című építészeti lapban is a címoldalra került a csongrádi mérnök találmánya.

Vélhetően az ismertségnek köszönhető, hogy sokan már nemcsak érdekességet, építészeti újítást, de üzletet is látnak az ötlet megvalósításában, gyártásában.

– Egy nyugati beton-előregyártó céggel kötöttem együttműködési megállapodást – árulta el lapunknak Losonczi Áron, aki Csongrádon működő saját vállalkozásával próbálja menedzselni értékes újítását.

A fiatal mérnök elmondta: külföldön hamarosan megkezdődnek az üvegbetonnal kapcsolatos fejlesztések, illetve a nagyobb volumenű gyártás előkészítése. Ezt követően – vélhetően 2005 második felében – sor kerülhet az üvegbetonból készült termékek forgalmazására is.