Német díj az üvegbetonnak
 Losonczi Áron találmányának hazai gyártásáról tárgyal

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-04-11 | Bíró Dániel

A legjobbak legjobbja címet kapta Losonczi Áron találmánya egy német tervezőintézettől. A csongrádi fiatalember júniusban veheti át személyesen a Design Zentrum Nordrhein Westfalen minőségi védjegyet is jelentő elismerését. A feltaláló szerint jól haladnak a tárgyalások az üvegbeton gyártásáról, amely Magyarországon valósulna meg.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Losonczi Áron
Ismét elismerték Losonczi Áron munkáját és találmányát. A fiatal csongrádi mérnök szabadalmát tavaly az amerikai Time magazin az év legfontosabb technikai újdonságai közé sorolta, most pedig a világ egyik legismertebb tervezőintézetétől kapta meg a „Red-dot: best of the best" designdíjat a washingtoni építészeti múzeumban is bemutatott üvegbeton. A legmagasabb szintű designmunkát elismerő címet 1955 óta ítéli oda a Design Zentrum Nordrhein Westfalen, melynek idei seregszemléjén negyven ország négyezer terméke versenyzett tizenkét kategóriában. Eddig ehhez hasonló kitüntetésben magyar pályázó még nem részesült.

2004-ben az unióhoz csatlakozó országok közül elsőként Magyarországgal kezdeményezett partnerkapcsolatot az Észak-Rajna-Vesztfália Design Center, amely azzal indokolta a Magyar Formatervezési Tanáccsal folytatott együttműködést, hogy a huszadik század legnagyobb, legkreatívabb elméi között számtalan magyar származású alkotó volt. A későbbiekben minőségi védjegyet is jelentő, a legkiválóbb formatervezésű terméknek járó elismerést július 4-én Essenben veheti át a csongrádi fiatalember.

– Jól haladnak a német céggel folytatott tárgyalások, remélhetőleg egy-két hónapon belül a szerződést is megköthetjük – fogalmazott Losonczi Áron az üvegbeton gyártásáról szóló egyeztetések kapcsán. A feltaláló elárulta, a külföldi partnerrel folyó egyeztetés során abban maradtak, hogy az áttetsző anyagból készült termékek gyártása Magyarországon valósul majd meg.

Az üvegbeton népszerűsítésének újabb állomása ezen a héten Milánó lesz, ahol az az olasz Domus építészeti lap rendez nemzetközi bútorkiállítást és -vásárt, amely 2004-ben az elsők között mutatta be címoldalán a csongrádi találmányt. A speciális adottságokkal bíró anyagból készült falat egy stadionban tekinthetik meg a vásár érdeklődői.