Áll Áron Európa-kapuja
 Ma: csongrádi üvegbeton-premier – a komáromi erődben

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-11 | Bíró Dániel

Az első üvegbeton alkotás nyilvános bemutatóját tartják ma a komáromi Monostori erődben. A fiatal csongrádi mérnök, Losonczi Áron találmányából készült Európa-kapu hazánk uniós csatlakozásának kíván emléket állítani, ugyanakkor az áttetsző építőanyagban rejlő lehetőségekre hívja fel a figyelmet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Különös látványt nyújt az első üvegbeton építmény. Fotó: Losonczi Áron
Az anyagi nehézségek miatt egyéves csúszással ugyan, de elkészült a komáromi Monostori erődöt üzemeltető kht. vezetője által megrendelt üvegbeton szobor, amit hazánk uniós csatlakozásának emlékére álítanak. A találmányról megjelent újságcikkek adták az ötletet a komáromi szervezetnek, hogy a sokak által látogatott védműben egy valóban egyedi alkotás szimbolizálja Magyarország európai jövőjét.

– Ma első alkalommal mutatkozik be a nagy nyilvánosság előtt az üvegbeton, viszont a mű hivatalos átadása május 9-én lesz – mondta az Európa-kapuról Losonczi Áron. Maga az alkotás – az anyag és a kompozíció – a csongrádi okleveles építészmérnök keze munkáját dicséri.
Szerinte a kapuforma elegendő mondanivalót hordoz magában, ugyanakkor az volt a cél, hogy az üvegbetonban rejlő kihasználatlan lehetőségek, a találmány sajátos adottságai is előtérbe kerüljenek.

A Tisza-parti városban élő fiatalember elárulta, folyamatosan tárgyal a találmányát hasznosítani kívánó partnereivel, és várhatóan még ebben hónapban megállapodnak.