Ötven kismotor 50 tanyafelelősnek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-19 | Gonda Zsuzsa

A homokháti tanyákon élő, közel ötezer embert segítő tanyafelelősök tegnap ötven kismotort vehettek át Mórahalmon. A tanyagondnoki rendszer kiépítésére létrehozott program ötven tartósan munkanélkülit is álláshoz juttatott.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A motorok könnyebbé teszik majd a munkát Fotó: Gyenes Kálmán
Ötven kismotort adtak át tegnap Mórahalmon a Tanyafelelősi hálózat kiépítése a Homokháton személyközpontú rehabilitációval című, 13 önkormányzatot érintő program keretében, 50 frissen végzett tanyafelelősnek, illetve az érintett települések polgármestereinek.

A járművekkel a tanyafelelősök közel ötezer, a Homokháton, a külvilágtól elzártan, gyakran egyedül élő számára szállítanak gyógyszert, meleg ételt. A 2004 júniusában indult, 724 ezer 470 eurós Phare-támogatásból létrejött program másik célja is megvalósult: ötven, a Homokháton élő tartósan munkanélküli ember jutott álláshoz. Az Európai Szociális Alap és a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium társfinanszírozásával működő programban részt vevő 50 ember tanyafelelősi alapképzésben vett részt, többen részesültek szociális gondozó-ápoló, illetve tanyagondnoki képzésben, jogosítványt, számítástechnikai ismereteket szerezhettek.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere az ünnepélyes átadón úgy fogalmazott, a kismotor önmagában csak gép, de lehetővé teszi, hogy a jó szándék eljusson oda, ahol a segítséget várják.
A kék vagy piros színű, Olaszországban gyártott Gilera Stalker dt típusú segédmotoros kerékpárokat a homokháti önkormányzatok polgármesterei a helyszínen kipróbálták.