Tanyagondnoki szolgálat is kellene
 Folyamatosan fogy Csongrád népessége

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-12-27 | Bíró Dániel

Folyamatosan csökken a népesség Csongrádon. A nemrég elkészült szociális koncepció szerint leginkább a külterületen élők, az idősek, a megváltozott munkaképességűek, az alacsony képzettségűek, valamint a fogyatékosok vannak veszélyeztetett helyzetben.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Évről évre csökken a lakosság száma Csongrádon Illusztráció: Bíró Dániel
A szociális törvény tavalyi módosításának megfelelően a települési önkormányzatoknak december 31-éig kell elkészíteniük a saját szolgáltatás-tervezési koncepciójukat. Csongrádon erre a tervezetre annál is inkább szükség van, mivel a kistérség több szempontból is hátrányos helyzetű, értve ezalatt a komfort nélküli lakások, az aktív keresők, vagy akár a 60 éven felüliek arányát. Az elmúlt huszonöt évben több mint 2500 fővel csökkent Csongrád lakossága, s ez a tendencia idén is folytatódott, hiszen 2004-ben eddig 331 helybeli hunyt el, s csupán 137 újszülöttet regisztráltak. Fontos tudni, hogy a csongrádiak 8,7 százaléka külterületen, egyötöde egyedül, 1999-es adatok szerint 14 százaléka fogyatékkal él, s több mint fele negyven évnél idősebb.

A dokumentum kiemelten kezeli az egyedülálló idősek, a külterületen élők, a megváltozott munkaképességűek, az alacsonyan képzettek és a sérült csongrádiak helyzetének javítását. A hatékony feladatellátás részsikereiről lapunk is beszámolt. A 2005-ben induló jelzőrendszeres házi gondozás és támogatószolgálat azonban nem fedi le teljes egészében az érintettek körét, ezért jövőre elsőbbséget élvez a tanyagondnoki szolgálat beindítása, amihez pályázati forrásokat kíván felhasználni az önkormányzat.

Emellett az ellátási kötelezettségek közé sorolja a 2008-ig nyúló koncepció a szenvedélybetegek gondozását, az utcai szociális munka megvalósítását, illetve nappali melegedő és éjjeli menedékhely kialakítását is.