Tanyagondnokok járnak a szentesi határban
 A gyógyszert is kiváltják a betegeknek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-25 | Balázsi Irén

Tanyagondnoki szolgálatot vehetnek igénybe a külterületi lakosok, mert a szentesi önkormányzat uniós forrást nyert a hálózat kiépítésére. A város terepjárókat vásárolt, melyeknek kulcsát tegnap kapta meg a családsegítő központ igazgatója, Gál Antal.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szirbik Imre (balról) adta át a terepjárót Gál Antalnak. Fotó: Vidovics Ferenc
Három tanyagondnoki körzetet alakított ki a szentesi önkormányzat, amely régóta tervezi, hogy a tanyai családok problémáira megoldást keres. A város külterületén egyébként a lakosság nyolc százaléka, mintegy 2500 személy él, negyven százalékuk hatvan év feletti, illetve gyermek.

Főleg nekik tesz jó szolgálatot az a három gépkocsi, amelynek beszerzésére európai uniós forrást nyert az önkormányzat. A két terepjáró autó kulcsát tegnap adta át Szirbik Imre polgármester a tanyagondnoki hálózatot működtető családsegítő központ igazgatójának, Gál Antalnak. Már megrendeltek egy mikrobuszt is, amelyet szintén díjtalanul vehetnek majd igénybe a tanyai emberek. A három jármű 22 millió forintba kerül, és egy-egy körzet működtetése – becslések szerint – 2 millió 300 ezer forintot tesz ki egy évben. Az új szolgáltatást jelenleg 12 hónapra tervezik, ennyi időre nyertek ugyanis forrást az Európai Szociális Alaptól. Ha beválik a rendszer, a polgármester véleménye szerint nem mondhatják azt a tanyai családoknak, hogy elfogyott a pénz. Ezért megtalálják majd az anyagiakat a szolgálat további működtetésére.

A tanyagondnokok már feltérképezték a területet: a cserebökényi körzetben Őze Péter, a lapistói határban Gyovai Péter, Magyartés külső részein pedig Gránicz Mihály kezdett ismerkedni a lakossággal. A polgármester szerint előbb-utóbb családtagoknak tekintik majd
a tanyagondnokokat, akik hétről hétre bekopognak az ajtón. Ketten egyébként diplomások, a harmadik tanyagondnok is érettségizett.

Mindhárman arra törekszenek, hogy bizalmi kapcsolatot alakítsanak ki a segítségre szoruló emberekkel. Az egyik tanyáról egyébként már orvoshoz vittek egy idős asszonyt, valakinek meg kiváltották a receptjét a gyógyszertárban. Gránicz Mihály érdeklődésünkre azt is elmondta: a tanyai emberek megelégedéssel fogadták az új szolgáltatást. Amúgy pedig az információk továbbításában is szerepet vállalnak a családsegítő központ külterületet naponta járó munkatársai. Az egyik helyen például azt kérték, hogy változtassa meg a Volán az autóbusz menetrendjét.
Ha megérkezik majd az önkormányzat mikrobusza, azt is tervezik, hogy a nagyobb bevásárlások lebonyolítására Szentesre viszik a tanyavilágban élőket. Később pedig akár még színházba vagy moziba is mehetnek a tanyagondnokkal, ha ezt igénylik. De arra is lesz mód, hogy egy zsák tápot kivigyenek az állattartóknak, amennyiben lerobban a gazda autója. Takarmányszállításra viszont nem rendezkedik be a tanyagondnokság.