Böbe szembeszállt a kórral
 Sorstársai közül sokan már a temetőben vannak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-25 | Balázsi Irén

Ilyen idős korára már régen tolószéket jósoltak a szentesi Vas Ferencnének, mert évtizedekkel ezelőtt jelentkezett nála a gyógyíthatatlan betegség: a szklerózis multiplex. Böbe azonban éppen az ellenkezőjét tette annak, mint amit az orvosok tanácsoltak neki. Lefogyott, erősítette az immunrendszerét, nem eszik gyógyszert, már guggolni is képes, és dolgozik.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Vas Ferencné Böbe nem várta meg a tolószéket. Fotó: Tésik Attila
Lánykorában 118 kilogrammot mutatott a mérleg, ha ráállt a szentesi Sarusi-Kis Erzsébet. Az élelmiszer- és vegyiáru-eladói szakmát tanuló Böbe szégyellte az alkatát, nem azt mondták neki, hogy gyere ide, hanem azt: gurulj. Öniróniával meséli: a fiúk körbe sem érték volna, olyan kövér volt. Fogyókúrázni kezdett hát, és le is adott több mint 40 kilót. Ekkor már „bolondultak" a szép arcú, barna lányért a férfiak. Férjhez ment Böbe, huszonkét éves volt, amikor megszületett a kislánya. Pár hónap múlva azonban zsibbadni kezdett a talpa, később esett-bukott, mert elveszítette az egyensúlyérzetét.

– Labdáztak velem az orvosok, az egyik azt mondta, hogy idegi alapon történik mindez, máshol meg a szklerózis multiplexre (SM) kezdtek gyanakodni – idézi fel kálváriájának kezdetét Böbe. Az SM rettegett kórként ismeretes, s az egészségügyi intézményekben eleinte azért kételkedtek ebben, mert az asszonyka még fiatal volt, s nem gondolták, hogy tényleg e gyógyíthatatlan betegség támadta meg. Az idegosztályon kapott injekciókúrák azonban ideig-óráig valamelyest stabilizálták az állapotát. A kezelések hatására hízott 25 kilót, s azt tanácsolták neki, hogy ne fogyókúrázzon, mert a betegségének az tesz jót, ha kövér marad. De nem titkolták el az orvosok Böbe előtt a sötét jövőt: néhány éven belül tolószék vár rá. Újabb szülésről pedig ne is álmodozzon a fiatalasszony.

Ehhez képest Vas Ferencné 29 éves korában megint egy kislánynak adott életet, annak ellenére, hogy figyelmeztették orvosai: lebénulhat. Ám úgy volt vele, ne a gyerek tologassa majd az édesanyját, hanem ő a babát. Később a gyomra is kilyukadt, leszázalékolták, de nem akart beletörődni a sorsába. Legrosszabb állapotában már járni sem tudott, esett-bukott, akár egy rajzszög is lehetett a talpában, azt sem érzékelte. Most azt mondja, már egy kenyérmorzsát is képes érezni, ha a lába alá kerül.
Javulását a rendszerváltozással hozza összefüggésbe, amikor hazánkban is megjelentek a természetgyógyászati kiadványok. Attól kezdve szinte mindenben az ellenkezőjét tette, mint amit az orvosok tanácsoltak neki.

Gyógyszerek helyett táplálékkiegészítő készítményeket, vitaminokat fogyaszt, megmaradt karcsúnak. Látványos javulását elmondása szerint annak köszönheti, hogy összehozta a sorsa dr. Szikra Tamással, a Bioenergia Egyesület vezetőjével. Vas Ferencné sorstársai közül egyébként ötöt már eltemettek, öten pedig megbénultak. Böbe immunrendszere a bioenergia hatására megerősödött, képes jönni-menni, lehajolni. Most azt tervezi, hogy ismét megtanul kerékpározni. Csodával határos gyógyulását úgy kommentálja: „beindult a szervezet öngyógyító képessége".


Egészségügy és a természet

Tisztában van vele, hogy az orvosok nem értenek egyet az ő sajátos terápiájával. Ám Vasné Böbe akkor is azt vallja: az egészségügyi intézményekben kezelik a betegeket, a természet pedig gyógyítja a rászorulókat. Vas Ferencné mindenesetre saját kálváriája tapasztalatait szeretné átadni a legkülönbözőbb betegségektől szenvedő embereknek.