Aláírásokat gyűjtöttek a szentesi gyerekek
 Visszakérik a ketreces sportpályát

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-21 | Balázsi Irén

Aláírásokat gyűjtöttek a szentesi gyerekek, mert a főutca szomszédságában lévő sportpályájuk helyén parkolókat terveznek kialakítani. Az ívet átadták Kálmán János fideszes képviselőnek. A városellátó intézmény dolgozói azért bontották le a drótkerítést és a kosárpalánkot, mert Varga Árpád szocialista képviselő továbbította az ottani családok többségének kérését.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Hűlt helye van a kerítésnek és a palánknak a Bacsó Béla utcai grundon Fotó: Vidovics Ferenc
Piros festékkel írt jó nagy betűk hirdetik a szentesi József Attila és Bacsó Béla utca találkozásánál lévő lakótelepen, hogy „Miénk a pálya!" A tömbházak közötti betonos területen már nyoma sincs a drótkerítésnek és a kosárpalánknak. Közel hatszáz aláírást gyűjtöttek össze pár nap alatt a gyerekek azt követelve, hogy „építsétek vissza a pályánkat", és ne legyen a helyén parkoló az autóknak.

Az egyik vásárhelyi középiskolába jár Gyarmati János, aki érdeklődésünkre azt mondta: focipálya volt ez, ők ott szoktak játszani. A szülők nevében Soós Gábor azt magyarázta lapunknak, hogy sok felnőtt is beállt focizni a fiatalok közé. Nemsokára itt az iskolai szünet, és szerinte nem tudnak hová menni a gyerekek. Azt is nehezményezi a férfi, hogy szó nélkül tüntették el a sportpálya felszerelését. A tiltakozó íveket a fiatalok szószólói Kálmán János fideszes képviselőnek adták át, aki labdarúgó volt ifjabb korában.

A városellátó intézmény műszaki vezetője, Balogh Györgyi érdeklődésünkre arról tájékoztatott: annak idején még az olimpiákkat kerékpárral megjárt testnevelő tanár, Cseuz László kezdeményezésére alakították ki a pályát, amelynek karbantartásáról is gondoskodtak. A műszaki vezető azt mondta, ők egy padot sem raknak arrébb saját hatáskörben. Most a város illetékes vezetőjének kérésére bontották le az eléggé megviselt drótkerítést. Balogh Györgyi úgy tudja: a Bacsó Béla utcai épület lakói kérték, hogy ne legyen ott a betonpálya.

A szocialista párt képviselője, Varga Árpád vállalta a lakosság érdekeinek képviseletét. Dróthálós ketrecnek nevezte a betonozott területet, ahol szerinte nem csak a háztömbben élő családok gyerekei játszottak. Előfordult, hogy a labda az erkélyeken landolt, és betörte az ablaküveget. A zárt udvar pedig annyira visszhangos, hogy nem tudtak pihenni és tévét nézni a lakásokban.

Lakossági bejelentésre kérdőívet készített a képviselő, aki csak a pályával szomszédos tömbben kért véleményt a családoktól. Nyolcvan famíliától kapta vissza a lapot, s a túlnyomó többség javaslata alapján kezdeményezte, hogy szüntessék meg a „ketreces játszóteret", és parkoló legyen a helyén, amely köré cserjéket telepítsenek. A képviselő szerint a jövőben sem szenvednek a mozgáshiánytól a gyerekek. A megszüntetett grundtól 20-30 méterre ugyanis korszerű játszótér van, mellette pedig zöldterület. Varga Árpád úgy véli: azon a részen még nagypályás focimeccseket is játszhatnak a gyerekek.