Belátnának a szomszédok udvarába
 Magyar József családtagjainak építkezése ellen tiltakoznak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-20 | Blahó Gabriella

Megyeszerte hatalmas érdeklődést váltott ki, hogy Magyar József, a szentesi Hungerit Rt. vezérigazgatója sérelmezi: az otthonának közelében épülő társasház ablakaiból be lehet majd látni a kertjébe. Írásaink nyomán kereste fel szerkesztőségünket Boros Ferencné, aki társai képviseletében elmondta: közelükben Magyar József lányának és vejének kft.-je társasházat akar építeni, eközben pedig nem veszi figyelembe a szomszédok szempontjait. A Hungerit vezetője szerint a két ügy nem függ össze.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Boros Ferencné a leendő társasház szomszédságában. Öt éve folyik a vita. (A nyilatkozó arcát saját kérésére tettük felismerhetetlenné.) Fotó: Tésik Attila
A szentesi Budai Nagy Antal és Bacsó Béla utca néhány lakója lapunkban olvasta Magyar József panaszáról szóló írásainkat. Amint azzal többször foglalkoztunk, a Hungerit Rt. vezérigazgatója sérelmezi, hogy az otthonával szemben épülő társasházból belátnának kertjébe.

Boros Ferenc, Boros István, Vecseri Attila és Mácsai György azért kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja: öt éve óta folyik a vita a közelükbe tervezett társasházról. A Budai Nagy Antal utca egyik telkén Magyar József lánya és veje hat lakást és kilenc garázst tervezett építeni, de a telek nagysága miatt ez csak úgy valósítható meg, ha háromszintes lesz az ingatlan – amelyet a szomszédos ház tűzfalával összeépítenek. Így ennek állagát is veszélyeztetik az alapozási eljárás miatt – fogalmazták meg álláspontjukat kézzel aláírt levelükben a szomszédok.

Kifejtik, hogy 2000 óta több építési engedély született a fellebbezéseik után, ezeket követően pedig mindig újabb és újabb tervek, városházi határozatok és eljárások jöttek. Azt is elmondják, ebben az ügyben érdekeik képviseletében többször jártak a polgármesteri hivatalban, és azt a választ kapták: „márpedig ez a társasház fel fog épülni". A négy szomszédos vagy közeli ingatlan tulajdonosa szerint a témában jelez valamit, hogy a megyei közigazgatási hivatal 2003-ban határozatban utasította el az építési engedély iránti kérelmet, indokait pedig nyolc oldalon sorolta fel. A fogalmazók azt írják, a Délvilágból értesültek arról, Magyar József szerint a Kiss Bálint utcában épülő társasház nem illik bele a környezetbe – szerintük jól tette volna, ha az irányítása mellett tervezett Budai Nagy Antal utcai társasház esetében ugyanezt mérlegeli. A háromszintes épület ablakaiból ugyanúgy be lehet majd látni a szomszédok udvarába, mint ahogy Magyarékéba a velük szemben épülőből.

Utánajártunk, kinek a tulajdonában van a Budai Nagy Antal utcai telek. A földhivatali bejegyzés szerint a MA-KA Befektetési és Szolgáltató Kft. birtokolja a területet. A cégnyilvántartásban jelzett adatok alapján a korlátolt felelősségű társaság tulajdonosa dr. Magyar Hajnalka és dr. Katona Ferenc – Magyar József leánya és veje. A polgármesteri hivatal műszaki osztályán megtudtuk, hogy jogerős építési engedély alapján ezen a helyen egy hatlakásos, háromszintes, tetőtér-beépítésű társasházat, kettő, különálló épületben pedig hét garázst építhet a MA-KA Kft.

Magyar József nem kívánt arra a kérdésünkre válaszolni: miért akar érvényt szerezni az ő otthonának közelében épülő társasházzal kapcsolatos észrevételeinek, miközben a családtagjai által alapított kft. társasház építése esetében nem veszi figyelembe a szomszédok szempontjait. Magyar szerint a két dolog egyáltalán nem függ össze. Hozzátette: nem biztos, hogy a Budai Nagy Antal utcában a MA-KA Kft. fog építkezni.