''Nyitva tartás'' este hétig
 Meghosszabbították a látogatási időt a szentesi kórházban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-19 | Balázsi Irén

A szentesi kórházban hosszabb lett a látogatási idő, így a késő délutánig dolgozó és a vidéki családtagok is felkereshetik hozzátartozójukat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Délután fél ötkor még nem zárják be a kaput a látogatók előtt Fotó: Tésik Attila
Átjáróháznak is lehetett nevezni régebben a szentesi Dr. Bugyi István Kórházat, mert délelőtt és az esti órákban is beengedték a portánál a betegek családtagjait. Az intézmény korábbi vezetői kidolgozták a látogatás rendjét, ám azt szinte senki sem vette komolyan. Ezt a határozatot vették elő nemrégiben a kórház igazgatóságán, és megpróbáltak érvényt szerezni a szabályoknak. Ennek megfelelően hétköznapokon délután 3-tól fél 5 óráig volt látogatás az osztályokon, a hét végén és ünnepnapokon ezen túlmenően még délelőtt 10 és 11 óra között is. Mint arról beszámoltunk lapunkban, felzúdulást váltott ki a hozzátartozók körében a szigorítás. Arra panaszkodtak, hogy aki délután 4-5 óráig dolgozik, nem tud bemenni a kórházba hétköznap.

A látogatás ajánlott rendje továbbra sem változott. Farkas József gazdasági igazgató tájékoztatása szerint azonban most már a hét minden napján délután 3-tól este 7-ig úgy bejuthatnak a betegek hozzátartozói a kapun, hogy a portaszolgálat munkatársai nem kérdezik meg, hová tartanak. Hozzátette: a megyei közgyűlés három egészségügyi intézményének– a deszki, a makói és a szentesi kórháznak – a vezetői azzal a kéréssel fordultak a fenntartó önkormányzathoz, hogy hozzanak határozatot a látogatási időről. Azt szeretnék elérni: legalább ezekben a létesítményekben legyen egységes a szabályozás. A gazdasági igazgató elmondta azt is: ha megszületik a döntés, ők azt fogják betartatni a látogatókkal.

Makón, Deszken is változik a rend

Hétköznap és szombaton délután fél 5 és 5 közt, vasárnap pedig délelőtt 10-től 11-ig lehet meglátogatni a betegeket a vásárhelyi Erzsébet-kórházban. Kivétel ez alól például az intenzív részleg, a gyermekosztály és a fül-orr-gégészet (ahol szintén vannak kicsik) – ide bármikor, akár éjszaka is beengedik a családtagokat. A többi osztályon pedig a vezető főorvos engedélyével a hozzátartozók akkor látogathatják meg a beteget, amikor idejük engedi. A makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház és Rendelőintézet házirendje szerint hétköznapokon – szerda kivételével – délután 4-től 5-ig, szerdán pedig fél 2-től fél 4-ig tart a hivatalos látogatási idő. Amit nem tartottak be túl szigorúan – tudtuk meg Bakos Gábornétól, az intézmény orvosigazgatójától. A szakember hozzátette: különösen a sebészeti osztály frissen műtött betegei esetében nagyon kényelmetlen és a páciensek számára fárasztó is a rendezetlen látogatás. Ez változni fog. A deszki kórházban jelenleg korlátozás nélkül látogathatják a betegeket a rokonok, hozzátartozók. Bálint Beatrix, az intézmény főigazgató-főorvosa elmondta: ő is úgy érzi, hogy a betegeknek, az orvosoknak, a kórházi dolgozóknak sem jó ez a helyzet, így a megyei önkormányzat által meghatározott látogatási rendet itt is be fogják tartani. Mindkét intézményvezető kiemelte: a tervezett látogatási időtől eltérő időpontban is jöhetnek hozzátartozók azokhoz a páciensekhez, akiknek az állapotát súlyosnak minősíti a kezelőorvos.