Újabb tizenhat kilométer gerincvezeték Szentesen
 Hétszázmilliós csatornázás

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-14 | Balázsi Irén

A Hídépítő Rt. hozzákezdett tegnap Szentes felsőpárti városrészében a csatornahálózat kiépítéséhez. A beruházás 750 millió forintba kerül, és a kivitelezés befejezésének tervezett időpontja a jövő év júniusa.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk

Jól állt a lapát Baranyi Imre, Hornyik László és Törőcsik Zoltán képviselő kezében. Fotó: Vidovics Ferenc
Felsorakoztak tegnap a gépek és az emberek a szentesi Wesselényi és a Dr. Berényi Imre utca kereszteződésénél, ahol kiástak egy másfél méter mély árokszakaszt. Ebbe kezdte lapátolni a kavicsot a Felsőpárt nevű városrész három helyhatósági képviselője: Baranyi Imre, Hornyik László és Törőcsik Zoltán. Ezzel a lapátolással adta át az önkormányzat a területet a csatornaprogram közbeszerzési eljárását elnyert kivitelező társaságnak, a fővárosi székhelyű Hídépítő Rt.-nek. A cég kezdte lerakni egyébként még tavaly a szennyvízvezetéket a település legmélyebben fekvő kiséri utcáiban is. A képviselők lapátolását lapunk érdeklődésére jónak nevezte Bakos István csőszerelő, aki elmagyarázta: a 20 centis kavicsrétegre fektetik majd a gerincvezetéket, erre 50 centiméternyi homok kerül, majd földdel terítik be a gödröt. A legvégén pedig nem marad el az út helyreállítása sem.

A munkaterület átadása alkalmából Szirbik Imre polgármester azt említette, hogy május 13-a, péntek szerencsét hozhat a felsőpárti családoknak. Most már teljesülhet a régóta dédelgetett álmuk, nem kell arra figyelniük, hogy mikor telik meg a derítő, és nem lesz szükség a szippantós autóra sem. Hozzátette a város vezetője: elismerés jár a környék lakóinak, mert Felsőpárton a háztartások több mint kilencven százalékánál csatlakoztak a csatornaprogramhoz.

A Damjanich, Rákóczi, Baross, Kolozsvári és Munkás utca, valamint a Korsós sor által határolt területen egyidejűleg hat csapat dolgozik majd, és 2006 nyarára mintegy 16 kilométer gerincvezetéket fektetnek le. Ezzel ezerháromszáz ingatlannak a szennyvízhálózatra való csatlakozását teszik lehetővé. Az építkezés egyébként csaknem 756 millió forintba kerül, amelynek egy részét az állam, a fennmaradó hányadot a lakosság és az önkormányzat állja.

Várta már a csatornázást Bazsó Pál, aki eddig búvárszivattyús rendszert használt. Ám arra hiába költöttek százezreket, akárcsak Marton Györgynéék és Kalmár Jánosék, megbízhatatlanul működött, és drága is volt. Elmondásuk szerint olykor hetente is hívniuk kellett a szippantós autót. A most elindult programnak azért örülnek, mert kedvező a pénzügyi konstrukciója, és nem lesz több gondjuk a szennyvízzel.