Felszállt a fehér füst Szentesen
 Visszahívták az önkormányzati cégek felügyelőbizottságait

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-13 | Balázsi Irén

Új felügyelőbizottságokat választottak az önkormányzati kft.-k és kht.-k ellenőrzésére a szentesi képviselő-testület tegnapi, rendkívüli ülésén. A grémiumok mandátuma 2007 májusáig érvényes.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szentesen voltak olyan önkormányzati cégek, amelyeknek a felügyelőbizottságai nem voltak határozatképesek, ez pedig veszélyeztette a kft.-k és kht.-k létét is. Mint arról már beszámoltunk lapunkban, az ellenzék többször követelte, hogy a polgári oldal súlyának megfelelően kapjon képviseletet ezekben a grémiumokban. Különösen a Rádió Szentes Kht.-nál hiányolták a jobboldali kontrollt, és ez visszaköszönt a képviselő-testület tegnap délutánra összehívott rendkívüli ülésén is. Ennek a témája a felügyelőbizottságok összetételének felülvizsgálata volt. Az MSZP-s Baranyi Imre beszámolt arról, hogy korábban megbeszélést kezdeményezett a jobboldal frakcióvezetőjével, Halmai Lászlóval, ám nem sikerült megegyezniük.

Ez rá is nyomta a bélyegét a vitára, amelynek hevében azt találta mondani Halmai: a baloldal jelöltjei között vannak számukra elfogadhatatlanok, az ő szemszögükből – mint fogalmazott – vörös posztónak számítanak, mégis megszavazzák majd a tagságukat, amennyiben a kormánypártiak is igennel voksolnak a polgári oldal aspiránsaira. Az ellenzékiek azt is kérték, hogy ne személyenként, hanem együtt szavaztassa meg Szirbik Imre polgármester a felügyelőbizottságok tagjait, ellenkező esetben a jobboldal kivonul a teremből. Mivel a vita nem vezetett sehová, szünetet rendelt el a polgármester, hogy közelebb kerüljenek az álláspontok.

A szünet után szavazás szavazást követett, míg az összes önkormányzati kft. és kht. felügyelőbizottságát visszahívták. Az ellenzék javaslatára a számukra legkritikusabbnak számító társasággal, a Rádió Kht.-val kezdték, ahová megválasztották a polgári összefogás jelöltjét, Farkasné Márton Katalint a baloldaliak által javasolt Félegyháziné Somogyi Éva és Móra József mellé. Ezt követően mindegyik grémiumnál felszállt a fehér füst, valamennyi bizottság mandátuma két évig érvényes.