Koltai megtapsoltatta Gáspár Sándor földijeit
 Világszám lett a felújított szentesi mozi

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-12 | Balázsi Irén

Ünnepélyesen avatták fel tegnap Szentesen a felújított Őze Lajos Filmszínházat, ahol a díszvendég Koltai Róbert színész-rendező volt. Az új nézőtérre és a korszerű hangtechnikára négymillió forintot költött az önkormányzat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Koltai Róbertet szívesen látta, hallgatta a közönség. Fotó: Vidovics Ferenc
Jól jártak a nézők, hogy a Világszám című film hónapokkal ezelőtti díszbemutatójára csak az egyik főszereplő, a Városért nevű emlékéremmel kitüntetett szentesi színművész, Gáspár Sándor tudott eljönni. A filmbeli testvére, az alkotást rendezőként is jegyző Koltai Róbert akkor elnézte a naptárját, és ígérete ellenére nem vehetett részt a vetítésen, fővárosi szereplése miatt. Most ellenben megjelent a felújított Őze Lajos Filmszínházban, ahol a régi székek helyére újakat tettek, és korszerűsítették a hangtechnikát is. Az önkormányzat eddig mintegy négymillió forintot áldozott arra, hogy moziba csalogassa a helybelieket.

Az avatási ünnepségre érkezett Koltai Róbert nagy tapsot kapott a publikumtól. Előtte azt kérte az intézmény technikai munkatársaitól, hogy csak akkor kapcsolják fel a villanyt, ha a stáblista utolsó sorához érkeznek.

Mint Koltai Róbert mondta, rossz beidegződés hazánkban, hogy sokkal korábban világos szokott lenni a filmszínházakban, így a nézők rögtön felugranak, nem olvassák el, kik készítették a művet.

A tegnapi vetítésen viszont senki sem pattant fel, hallgatták Koltait, aki büszke arra: Szentesen eddig 900-an nézték meg a Világszámot. Pedig ez nem kötelező, mint az ő ifjúkorában a Lenin Szibériában című film volt, amelynek bemutatójáról azt sem tudták, hogyan szökjenek meg. A művész elmondása szerint külföldön jóval nagyobb sikere van a Világszámnak, mint itthon. Az alkotás szereplőinek élettörténetét nevezte világszámnak, hiszen túléltek két háborút meg egy forradalmat, „ők toltak ki a világgal".

A filmbeli testvéréről, Gáspár Sándorról azt mondta Koltai: büszkék lehetnek rá a szentesiek, mert az egyik legkiemelkedőbb magyar színész. A nézőtéri tapsot érzékelve fogta a mobilját, s hívta Gáspárt, hadd hallja a neki szóló tapsot. Ám a negyedik próbálkozásra sem vette fel a művész a telefont, mire Koltai úgy kommentálta, hogy „biztosan alszik". De átadja majd neki a földijei gratulációját. Este levetítették még a Montecarlo című filmvígjátékot is, amelynek egyik szereplője Koltai Róbert.