Van röntgen a szentesi kórházban, de nem működik
 Egy hét alatt kaphat engedélyt a fogászat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-12 | Balázsi Irén

Máig nem működik az a fogászati röntgengép a szentesi kórházban, amelyet még március elején szállítottak oda. Karikó-Tóth Tibor városatya nem fogadta el az intézmény főigazgatójának válaszát, miszerint nincs ráhatásuk a működési engedély kiadására jogosult tisztiorvosi szolgálat időbeosztására. A szakhatóság illetékes vezetője szerint nem rajtuk múlott, hogy még nem üzemel a panorámás röntgengép.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Van is, nincs is panorámás fogászati röntgen a szentesi kórházban. Fotó: Tésik Attila
Közérdekű bejelentést tett Karikó-Tóth Tibor jobboldali képviselő a szentesi önkormányzati testület ülésén arról, hogy hónapok óta van panorámás fogászati röntgengép a Dr. Bugyi István Kórházban, ám a betegek nem tudják igénybe venni, mert nem működtetik a mintegy kilencmillió forintos készüléket. Ez gondot jelent, hiszen a páciensek az egyik magánrendelőbe kénytelenek menni, ahol fizetniük kell a röntgenfelvételért.

A kórház főigazgatója, dr. Borzi Márta a Karikó-Tóth Tibornak adott válaszában azt részletezte, ha beüzemelik majd az új készüléket, „ez nem jelenti azt, hogy minden fogászati röntgen helyett panorámafelvétel készül". Azok a fogászati ellátásra szoruló betegek vehetik igénybe a vizsgálatot térítésmentesen, akiknél ez szakmailag indokolt, a felvételt az illetékes szakorvos beutalására készítik el.

A képviselő azonban nem fogadta el a főigazgatói választ, amelyben tételesen szerepel az is, hogy március végétől április 18-áig milyen lépéseket tettek a röntgengép működési engedélyének megszerzése érdekében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megyei intézeténél. Legelőször március 29-én jelentették a szakhatóságnak, hogy a sürgősségi tömbben már beszerelték a gépet, és kérik annak sugárvédelmi bemérését. Borzi Márta úgy fogalmazott: a kórház lehetőségeihez képest megtett mindent a gép beüzemelésével kapcsolatban.

Az ÁNTSZ megyei intézete sugárvédelmi decentrumának vezetője, dr. Nagy Zsuzsanna lapunk érdeklődésére elmondta: április 11-én kapták meg a szentesi kórház működési engedély iránti kérelmét. Az ügyintézési határidő 30 nap, ám a főorvosnő kollégái már április 28-án megjelentek a sugárvédelmi bemérést elvégezni. Ott azonban olyan hiányosságokat tapasztaltak a röntgengép elhelyezésével kapcsolatban, hogy ezért nem adhatták ki az engedélyt az üzemeltetésre. Nagy Zsuzsanna hozzátette: megtehették volna, hogy elutasítják a kérelmet. Nem így döntöttek, hanem azt kérték a szentesiektől, szakmai szempontok alapján pótolják a hiányt. Lapunk kérdésére, miszerint ha ez megtörténik, mikor kaphat működési engedélyt a szentesi kórház, azt válaszolta a sugárvédelmi decentrum vezetője: a páciensek érdekében akár egy hét alatt engedélyt adnak a panorámás fogászati röntgen üzemeltetésére.