Szentesi diákok Eperjesen
 Száz városi gyerek ismerkedett a faluval

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-12 | Blahó Gabriella

Száz szentesi diák „szállta meg" Eperjest. A község felső tagozatosai a városba ingáztak, most fordított volt a helyzet: a szentesi gyerekek falusi osztálytársaik vendégei voltak. A rendezvény felpezsdítette a község életét.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Lisztfújás. Napfényben és vidámságban telt a kirándulás. Fotó: Tésik Attila
Az eperjesi általános iskolában csak a betűvetést tanulják ma már a helybeli gyerekek – a felső tagozat megszűnt az alacsony létszám miatt. A tízévesnél idősebb diákok mindennap Szentesre utaznak, s a Klauzál iskolában vesznek órákat. Az intézmény befogadta a falubeli gyerekeket, viszonzásképpen a helyi önkormányzat a madarak és fák napjára meghívta Eperjes szülötteinek osztálytársait.

Gyerekzsivajtól volt hangos a község a minap: száz diák csatangolt a falubeli utcákon, a hatodikos lányok a slágerré lett Kis tehén című dalt énekelve futottak a könnyű szélben, a horgásztó partján ettek bekötött szemmel tejfölt. Borotváltak lufit és fociztak az iskolaudvaron – Lakatos János biztos volt benne, hogy az ő csapata nyeri a rangadót.

Mihalik Kitti és Tóth Xénia szerint igazán jó időtöltés Eperjesen lenni, szavaik szerint csodaszép a falu. Az akadályversenyben a lányok mindent megtettek a győzelemért, délidőben még hátravolt egy-két nagyon komoly megpróbáltatás. A szórakoztató programok közül a tanári kar számára is igazán élménydús volt a traktorozás a határban, a vadak csodálkozva figyelték a járműre fel-felpattanó gyerekeket.

Keresztesné Farkas Erzsébet tanárnő kolléganőivel együtt azt tapasztalta, hogy a szabadban való időtöltés nagyon jót tesz a
Klauzál diákjainak, a faluban és környékén a szentesinél nagyobb a természetes zöld környezet. A tanárnők szerint kifejezetten jó volna órát tartani az eperjesi iskolában, a diákok előnyére válhatna egy-egy tantárgy esetében az ittlét. Kollár János polgármester megfogalmazta: a falu nyitott az ilyen jellegű kezdeményezésekre, tantestületi értekezletnek is helyet adhat az iskola. A helyi közösség vezetője egyértelműen úgy véli, a falu érzelmileg gyarapodott a madarak és fák napján, amikor vendégül láthatta a városi iskolásokat: a közös uzsonnák, a közös játék, a szereplések és versenyek, mind-mind tartalmas programok voltak. A száz gyerek jelenléte élettel töltötte meg a települést – ezt csak megismételni érdemes.