Tesco a szarmatatelepre
 Lőszereket is rejthet a föld Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-11 | Balázsi Irén

Geofizikai mérést végeznek a szakemberek Szentesen, a laktanyával szemközti területen, ahol a Tesco épül majd. Az eddigi ismeretek szerint egy szarmata telep maradványait rejtheti a föld.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Itt lesz a Tesco parkolója. Magnetométerrel szondázzák a terepet. Fotó: Tésik Attila
Magnetométerrel szondázzák a terepet az egyik cégnek a szakemberei Szentesen, a Csongrádi úti laktanyával szemben lévő területen. Azon a részen építteti fel ugyanis a multinacionális befektető a Tescót. A törvény értelmében a beruházás megkezdése előtt azonban a kulturális örökség védelmében meg kell győződni arról, hogy van-e az adott területen régészeti lelőhely. Azt tudniillik nem tehetik tönkre a munkagépekkel.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum fiatal régésze, Nagy Dániel ismeretei szerint még 1994-ben terepbejáráson vettek részt a Csongrádi út mentén is a József Attila Tudományegyetem hallgatói. A föld felszínén talált cserepek gyűjtése során akkor arra a következtetésre jutottak, hogy azon a helyen, ahol a Tesco épül majd, szarmatatelep lehetett egykoron.

A geofizikai mérést végző műszer, a magnetométer képes kimutatni a régészeti lelőhelyeket. Eddig azon a részen dolgoztak a mágneses tér vizsgálatára szakosodott cég munkatársai, ahol a Tesco parkolója lesz. Itt már jelzett is a készülék egy objektumot, amely feltételezhetően a szarmaták kemencéje vagy tűzhelye lehetett. Egyébiránt pedig nem csak a kulturális örökség után kutattak a műszerrel, hanem azt is megnézték, hogy az adott területen maradtak-e a földben világháborús lőszerek és más hadikellékek.

A Tesco leendő parkolóhelye után még megmérik a föld mágneses mezejét az áruház és a benzinkút tervezett építési területén is. A magnetométer adatait aztán betáplálják a számítógépbe, majd térkép készül a vizsgálat eredményéről. Nagy Dániel reményei szerint a geofizikai mérések és a humuszolás befejezése után kezdődhet az ásatás. Addig azonban még le kell bontani a korábban mezőgazdasági célra használt építményeket, amelyek helyén a Tesco lesz.