Új érettségi tételeket nyomtatnak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-10 |

Új érettségi tételeket nyomtatnak a még hátralévő vizsgákra - jelentette be a kormányszóvivő. De az eddig megírt magyar írásbeli érettségit nem kell megismételni - közölte az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára. László Boglár kormányszóvivő elmondta, hogy a szerdai történelem érettségi reggel 8 óra helyett 10-kor kezdődik.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Új érettségi tételeket nyomtatnak a még hátralévő vizsgákra - jelentette be a kormányszóvivő. De az eddig megírt magyar írásbeli érettségit nem kell megismételni - közölte az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára. László Boglár kormányszóvivő elmondta, hogy a szerdai történelem érettségi reggel 8 óra helyett 10-kor kezdődik. Hozzátette: a változás a magyar nyelven írandó történelem érettségire vonatkozik, az idegen nyelvű vizsgát május 21-én tartják.

- Az a magatartás, amit itt látunk, nem más, mint támadás gyermekeink kárára, de még inkább koncentrált támadás az egész vizsgarendszerrel szemben - mondta Magyar Bálint. - Ebben a helyzetben azt kellett választanunk, hogy megpróbáljuk mégis a diákok érdekeit szem előtt tartva menet közben átalakítani a rendszert, hogy biztonságosan működjön a továbbiakban. Volt egy megbeszélés a miniszterelnök úrnál, ami után kapcsolatba léptem Lamperth Mónika belügyminiszter asszonnyal. Lényegében egy sziszifuszi feladatra vállalkozunk. Megpróbáljuk a meglévő tételsorokat újranyomtatni és ezeket eljuttatni az iskolákba. Szerdán sor kerül a történelem közép- és emelt szintű érettségi vizsgájára, magyar nyelven, új tételsorok alapján, 10 órakor.

Szerda reggel a Belügyminisztérium gondoskodik arról, hogy a megyei közigazgatási hivatalokhoz eljussanak az új tételek. Innen már a hivatalok szervezik a szétosztást és így lesz ez a héten az angol és a német írásbeli feladatokkal is. Ezek a vizsgák is 10 órakor kezdődnek majd.

Magyar Bálint elmondta, hogy a hónapokkal korábban elkészített írásbeli tételeket csak részben nyomtatták ki, ezeket őrizték, majd elosztó központokba kerültek és a több mint ezer intézmény igazgatója április 25-e és 29-e között vette át őket.

A miniszter szerint valószínűsíthető, hogy az iskoláktól kerültek ki a dokumentumok a diákokhoz és a sajtóhoz eljutó tételsorok. Magyar Bálint a lemondását firtató kérdésekre megismételte, hogy most a felelőssége abban áll, hogy biztosítsa a mintegy 116 ezer érettségiző vizsgájának nyugodt körülményeit. A magyar érettségiket biztosan nem kell megismételni, a matematika esetében pedig az iskolák visszajelzésétől függ, de eddig mindössze 20 helyről jelezték, hogy gyanús körülmények merültek volna fel a vizsgák során.

Nem kell megismételni a hétfői érettségit

Az oktatási jogok miniszteri biztosa szerint sincs olyan jel, ami miatt meg kellene ismételni a hétfői érettségi vizsgákat. Aáry-Tamás Lajos szerint nem volt olyan súlyú a jogsérelem, hogy az veszélyeztette volna a diákok esélyegyenlőségét.

- Felelős valamiben a minisztérium vagy sem?

- Ezt a felelősséget most senki sem tudja megállapítani. Jelen pillanatban egy fontos kérdés van, hogy a gyerekek érettségije lebonyolódhasson – mondta Sipos János, az oktatási tárca helyettes államtitkára. – Hétfőn éjszaka sok olyan hír terjengett, hogy az interneten kint vannak a feladatok. A keresőprogramokkal mi is figyeltük ezeket, és nyolc-tíz ilyen esetet regisztráltunk. Mindegyik esetben korábbi matematika érettségi tételek, vagy a tavalyi próbaérettségi feladatsorok szerepeltek, nem pedig a mostani érettségi feladatsor. Hangsúlyozom, az érettségi tételek nyilvánosságra hozása bűncselekménynek számít, mert azok szolgálati titkot képeznek, óva intek mindenkit, hogy terjessze ezeket a tételeket!

Magyar Bálint miniszter korábban kijelentette, hogy nem mond le a botrány miatt. Mint mondta, a legfontosabbnak azt tartja, hogy folytatni lehessen az érettségi vizsgákat.

A Közoktatáspolitikai Tanács szülői oldala a testület azonnali összehívását sürgeti, a Pedagógusok Szakszervezete a felelősök megnevezését követeli.

A történelemtanárok bocsánatot kérnek

Nyílt levélben kértek bocsánatot a diákoktól az érettségi botrány miatt a Történelemtanárok Egyletének tagjai. A tanárok felháborodással vették tudomásul, hogy az írásbeli érettségi feladatok nyilvánosságra kerültek. Az állásfoglalásban hangsúlyozzák: megengedhetetlen az a felelőtlenség, amely valakiket vélhetően anyagi vagy politikai célokból erre sarkalt. Kérjük tanítványainkat, bízzanak bennünk, s abban, hogy e morális mélypont ellenére is fontos a tudás, az iskola, a tisztesség - áll a Történelemtanárok Egyletének levelében.

A rendőrség rendkívüli sürgősséggel nyomoz

A szakember szerint fájlcserélő hálózatokon terjedhettek az érettségi tételek, vagyis a diákok a hivatalos portáloktól függetlenül egymástól tölthették le a feladatsorokat. Kérdés, hogy felderíthető-e ennek a forrása?

Nem a teljes irodalmi tételsor, csupán egyetlen feladatlap részlete jelent meg az SG nevű internetes portál fórumán vasárnap este tíz óra után - jelezte a Magyar Rádiónak Kővári Ádám, a portál szolgáltatásfejlesztési vezetője. A késői időpont miatt ráadásul vélhetően kevés emberhez jutott el a tételsor-töredék - mondta az internetes szakember.

- Kisebb volt, mint egy A/4-es oldal, és vastag, fekete csíkokkal volt kitakarva, tehát a szövegnek durván a 70 százaléka nem is látszódott rajta. Ez a 16 oldalból egy oldal, aminek körülbelül 30 százaléka vehető ki, én is csak annyit láttam az oldalból, hogy Kaffka Margit – mondta Kővári Ádám.

Ha mind a 16 oldal megjelent volna a fórumon, az érettségiző diákok akkor sem onnan tudták volna meg - mondta Kővári Ádám. Miután a többi érettségi tantárgy tételsorairól is kiderült, hogy kikerülhettek az internetre, a szakember utánanézett a dolognak. Mint mondta, a diákok arról beszélgettek a különböző portálokon, hogy a tételsorok fájlcserélőkön terjednek, ez pedig azt jelenti, hogy az eredeti forrás valószínűleg nem deríthető fel.

Hogy a szolgálati titok megsértése miatt nyomozó rendőrség megtalálja-e azokat a személyeket, akik eredetileg nyilvánosságra hozták a tételeket, illetve, hogy valóban az éles tételsorokat szerezték-e meg a diákok ott, ahol ezt állítják, egyelőre nem tudhattuk meg.

Horváczi Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője jelezte: a rendőrség rendkívüli sürgősséggel nyomoz, de a részleteket egyelőre nem kívánják nyilvánosságra hozni. Az internet csak eszköz, hívta föl a figyelmet több szakember is, hiszen a világháló nélkül sem volt olyan év a rendszerváltás óta, hogy valamilyen probléma nélkül érettségizzenek a magyar diákok. Hol egy rádióállomás, vagy egy napilap hozta nyilvánosságra idő előtt a tételeket, hol a vizsgaközpont szakemberei küldték szét az előző évi tételsort, de számos esetben az iskolák hibáztak, amikor felcserélték a tételsorokat, vagy napokkal korábban vizsgáztattak, mint az ország többi tanintézménye. Az 1989-es nagy botrány azonban még nem ismétlődött meg, akkor ugyanis, aki akarta, jó előre megtudhatta, miből kell készülnie az írásbelikre.

Krónika Hírszolgálat


Továbbá:
Az egyetemek megfontoljkák elfogadják-e az érettségit
Letartóztatták a kirabolt pénzszállító sofőrjét
Akár börtönt is kaphatnak a szemetelők
Tovább igényelhetik a támogatásokat a gazdák
Nem mond le az oktatási miniszter az érettségi botrány miatt