Átgázoltak rajtuk
 Sulyok Erzsébet jegyzete

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-11 |

"A baj többféle. Lehetünk szomorúak, amiatt, mert valaki lefényképezte az érettségi tételeket – és a lényeg szempontjából tökmindegy, hogy a központi raktárban, vagy később, valamelyik iskolában. De a szomorúság nem segít. Ezt a rendszert úgy kell megcsinálni, hogy a legelvetemültebb erkölcstelenség és a legócskább politikai rosszindulat se találjon rajta rést."
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A baj többféle. Lehetünk szomorúak, amiatt, mert valaki lefényképezte az érettségi tételeket – és a lényeg szempontjából tökmindegy, hogy a központi raktárban, vagy később, valamelyik iskolában. De a szomorúság nem segít. Ezt a rendszert úgy kell megcsinálni, hogy a legelvetemültebb erkölcstelenség és a legócskább politikai rosszindulat se találjon rajta rést. Magyarán: ez Magyar Bálint sara.

Lehetünk aztán dühösek, mint azok a gyerekek, akik tudják a matematikát és csalás nélkül is jól vizsgáztak. Volna. Most azonban honnan a frászból lehessen tudni, hogy kinek a tudása valódi és kié az ál? Ha mindenkinek meglesz a maximum pontja, mert elég ideje volt áttanulmányozni a tételeket, akkor azok veszítenek, akik négy évig tisztességesen tanultak és ezért tudnak. Előfordulhat, hogy a csalással sok pontot szerzők szorítják ki őket az egyetemről? Igen.

A minisztérium szerint pár csaló gyerek miatt nem szívhat több száz, ezért a matematikát nem ismétlik meg. Nos, Szegeden például – bár a nevével senki sem vállalja, hogy ezt elismerje – tömegesen voltak forgalomban a matematika tételek. A keddi vizsgakezdésig csak az nem jutott hozzájuk, aki nem akart. Nem pénzért. Teljesen ingyen.

Ez a botrány még a tetőpontján, máris kezdődik a másik: a kétszintű érettségi pontszámítási módszere miatt a Városmajori Gimnázium szülői közösségétől indult tiltakozást tegnapig 1500-an írták alá. Ez is arról szól, hogy ki kit szoríthat ki az egyetemről. Mert a korábban érettségizettek kétféle kedvezményt is igénybe vehetnek: ha jelesre érettségiztek annak idején például magyarból, hét bónuszpontot kapnak. És ha az idén emelt szinten is próbálkoznak és legalább 33 százalékos eredményt érnek el, akkor további hét ponttal „ütik" a lehetőségeknek ebből a tárából kényszerűen kimaradó idén érettségizőket.

Nem kell ahhoz üldözési mániában szenvedni a miniszternek, hogy kijelentse, őt és vele együtt az új érettségi szisztémát is megbuktathatja a többféle botrány. Vajon ez volt a cél, valóban? Átgázolva több mint százezer fiatal emberen? Sose tudjuk meg a választ, de okunk van a keserűségre, amiért ez a kérdés egyáltalán fölmerülhet. Az egész érettségi mizériában ez a legdagadtabb botrány.


Továbbá:
Besurranók
Csipog és kidob
Többszintű szorongás
Tovább, tovább
A győzelem napja