Dagad az érettségi botrány

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-11 |

Szegeden attól félnek a diákok, hogy meg kell ismételni az érettségit, mivel a tételek idő előtt nyilvánosságra kerültek. A történelem érettségi kapcsán tegnap arról beszélgettek a középiskolások a megyeszékhelyen, hogy a hat esszékérdés közül melyik hármat választják. Többeknek fizetniük sem kellett azért, hogy megtudják, mi szerepel a feladatsorban. Az oktatási tárca új feladatsort dolgozott ki a mai történelem érettségire, amely 8 óra helyett 10-kor kezdődik.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szeged Radnóti gimnázium - matematika írásbeli érettségi után a diákok. Fotó: Karnok Csaba
– Igazgatónő, ugye nem kell megismételni a magyar érettségit? – kérdezték tegnap a szegedi Kőrösy József Szakközépiskolában a matematika érettségi előtt a diákok. Majd néhányan arról érdeklődtek, megtartják-e szerdán a történelem érettségit. Kiricsi Imréné határozott igennel válaszolt, és arra kérte a végzősöket, hogy koncentráljanak a matematikafeladatokra. A megnyugtató szavakra azért volt szükség, mert a magyar érettségi előtt egy internetes honlapon közzétették a tételeket, amiből országos botrány kerekedett. Ezt csak tetézte, hogy hétfőn este egy televíziós műsorban átadták Magyar Bálint oktatási miniszternek a matematika érettségi feladatsorát.

Kiricsi Imréné lapunknak elmondta, hogy az érettségi feladatlapokat április 25-én hozta el Újszegedről a volt Móricz Zsigmond-iskolából, ahol fegyveresek őrizték. A Kőrösyben biztonsági rendszerrel ellátott raktárban tárolták a dokumentumokat. Az intézményvezető megmutatta a raktárajtó kulcsait is, amit az igazgatói iroda páncélszekrényében tartanak.

– Úgy érzem, hogy a mostani botrány mögött is a politika húzódik meg. Nagyon sajnálom a gyerekeket, mert ők szenvednek a legjobban. A kelleténél idegesebbeknek látszanak – mondta a direktor.

A szegedi Vedres István Építőipari Szakközépiskolában szintén nyugtatni kellett az érettségizőket.
– Bizony a legvagányabbak is megroggyantak egy pillanatra, amikor azt mondtam, hogy esetleg május 30-án, a pótnapon meg kell ismételni valamelyik vizsgát. Most nem ez az álláspont, de minden elképzelhető – mondta Dobó László igazgató.

A szegedi Kőrösy szakközépiskolában írják a matek érettségit. A diákokat sok helyen nyugtatni kellett. Fotó: Karnok Csaba
Megkönnyebbülve, de mégis gondterhelten jöttek ki tegnap 11 órakor a radnótis diákok az iskolából. A lányok egy csoportja azt tárgyalta, hogy kinek hogyan sikerült a dolgozat. Kiderült: tizennyolc feladatot kaptak. Az első részre negyvenöt percet kaptak. Aztán a botrány is szóba került.

– Várható volt, hiszen akkora példányszámban nyomták az érettségi feladatlapokat, hogy nincs az a biztonsági rendszer, ami kiküszöbölné a visszaélést – mondta Tápai Dorina, mire a többiek helyeslően bólogattak. Berta Nóra leginkább attól félt-fél, hogy megismételtetik velük az írásbeli érettségit.

– Vélhetően azok, akik megszerezték a tételeket, kitúrnak bennünket az egyetemről – sopánkodott a pszichológia szakra jelentkező Túri Zsolt.
Tegnap délben a Stefánia cukrászda teraszán csevegő érettségizők már a történelmi érettségiről beszélgettek. Elmondták, hogy a hat esszékérdés közül melyik hármat választják majd. Közölték: nekik nem kellett egy fillért sem fizetni a tételekért, hiszen azok már szájról szájra terjednek. A jól értesültek azt is tudni vélték, hogy a piaristák egynegyedének már a birtokában van a tételsor, amit Isten ajándékaként emlegetnek.

– Bárkitől is származik a hír, visszautasítom a rágalmazást. Kezeskedünk a tanulóinkért. Nálunk az az elv, hogy a becsületes kettes többet ér bármilyen jobb osztályzatnál. A magyar érettségi után a szaktanároknak az volt a véleménye, hogy minden érettségiző azt hozta a dolgozatában, amilyen a munkája volt az évek során – hangsúlyozta Angyal László, a Dugonics András Piarista Gimnázium igazgatóhelyettese.


Tíz órától írják a történelmet

A történelem érettségi tételsor nyilvánosságra kerülése miatt ma két órával később, délelőtt 10 órától kezdik el írni a diákok a közép és emelt szintű vizsgát. Az oktatási tárca a botrány miatt új feladatsort dolgozott ki. Az a több mint hatszáz középiskolás, aki idegen nyelven írta volna a történelemvizsgáját – a pótnapon, május 21-én érettségizik. A szakminisztériumban azért döntöttek így, mert egy nap alatt nem tudták az új feladatokat különböző nyelvekre lefordítani.