A kiszivárogott matekpéldák útja Szegedig

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-11 | Blahó Gabriella

Botrány kísérte az 1964-es és az 1973-as érettségit Szentesen. Míg előbbi esetben idő előtt kiszivárogtak a matek érettségi példái, kilenc évvel később egy tanár segített a puskázásban. Bácskai Mihályné azt mondja, ezeken az emlékeken lehet mosolyogni, bár érdemes abból a szempontból is megközelíteni a kérdést, hogy a vizsgán négy év munkájáról kell számot adni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Bácskainé Erzsike: 1964-ben Szentesről jutottak el a matektételek Szegedre. Fotó: Tésik Attila
Az érettségit mindig kíséri valami különös láz, elsősorban nyilván a diákok körében, bár ma már az egész társadalom érdeklődik a vizsgával kapcsolatos hírek iránt – véli Bácskai Mihályné Erzsike. A diákjai körében valódi tekintélynek örvendő nyugdíjas tanárnő igazgatóhelyettese volt a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumnak 1964-ben.

A hatvanas évek elején sokan úgy tudták a városban – meséli a tanárnő –, hogy a postán van összeköttetésük a mindenkori érettségizőknek, így tudják meg idő előtt, miről kell majd a vizsgán számot adni. Erről azonban bizonyosságot sosem lehetett szerezni. Az tény, hogy a szegedi radnótis diákok buktak le először. Erzsike néni úgy tudja, hogy egy csapat fiatalember a tiszai strandon óriási izgalomban matekpéldákat oldott meg. A tanárukhoz fordultak, aki segített is nekik megoldani a nehéz feladatokat. Másnap ugyanazok a feladványok szerepeltek az érettségi dolgozatban, ez pedig feltűnt. Autentikusabbnak tűnik az a változat, miszerint a szegedi Radnótiban mindenki ötösre írta matematikadolgozatát, ami gyanússá tette az osztályt, amelynek írásbeli eredményét így megsemmisítették, az érettségi eredménybe csak a szóbelit számították be.

Mellesleg egy szegedi diák vitte át Szentesről a matekpéldákat Szegedre.
Ezt követően utoljára 1973-ban fordult elő olyan eset, amikor egy okos és nagyszívű tanár, diákjai iránti együttérzésből közreműködött a puskázásban. Az osztály legjobb matekosa oldotta meg a feladatokat, a puska pedig körbejárt, de a csalás megint kiderült: mindenkinek a feladatlapján ugyanaz az előjel hibádzott. A társaság szigorított szóbelin bizonyíthatott, nyilván még jobban izzadó tenyérrel. Valaki a szendvicsbe rejtett puskát izgalmában megette. A legendás történetek persze szórakoztatóak ennyi idő távlatából, de az érettségi vizsga szerepét talán nem mellékes megközelíteni azok szempontjából is, akik tanulnak. Négy év kemény munkája tükröződik ugyanis egy mérhető és szabályos módon lezajló vizsga eredményében, a jól és szorgalmasan tanulók a puskázók miatt hátrányba kerülhetnek.

A szentesi tanárnő úgy vélekedik magáról: abban a teremben, ahol ő felügyel, lehetetlen puskázni. S ha valakinek mégis sikerül, az megérdemli.

Hozzátesszük, hogy Szegeden 1993-ban a francia és spanyol nyelvi tételeket bontották föl idő előtt, amiért a minisztérium új tételeket volt kénytelen kiadni.