Luxemburg és Gémes

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-10 | Blahó Gabriella

Huszonöt tagország mezőgazdasági miniszterei tanácskoznak Luxemburgban. Az unió jövőbeni agrárkoncepciójáról folyó tárgyaláson részt vesz Gémes László szegvári önkormányzati képviselő is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Még a volt agrárminiszter, Németh Imre kérte, s a tárca új vezetője, Gráf József kapta meg a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségétől azt a tervezetet, mely a vasárnap kezdődött luxemburgi tanácskozáson is szóba kerül, amikor a magyar kormány hivatalos álláspontját terjesztik elő. A négynapos találkozón az Európai Unió jövőbeni agrárkoncepciójáról tárgyalnak a résztvevők. Az eseményen a fiatal gazdák szövetségének képviseletében jelen van a szegvári Gémes László.

Mint mondta, a tanácskozás témáinak egy fő vonulata lesz, az Európa-szerte tapasztalt tény: a mezőgazdaságot művelők átlagéletkora növekszik, meg kellene tartani a fiatalokat az ágazatban. Az unió ifjú gazdáinak szervezeteit tömörítő CEJA a következő négy évre egy magyar alelnököt választ, ezzel feltehetően kedvezőbb helyzetbe kerülnek a magyar érdekek – véli Gémes. A képviselő megfogalmazta: a találkozón képviselt álláspontjuk szerint az unió támogatási rendszereinek teljes átalakítása a távlati cél.

Mint mondta, a magyar mezőgazdaság előtt kihasználatlan lehetőségek állnak. Az unióban a húsmarha népszerű a fogyasztók előtt, Gémes László szerint nagyobb arányban volna érdemes foglalkozni a szürke marha tenyésztésével, hiszen a fajták közül ez az egyetlen, mely genetikai tulajdonságai révén nem betegszik meg szivacsos agyvelőgyulladásban.