Újra kell ültetni a Hősök erdejét
 A kipusztult fák helyén csemeték lesznek Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-09 | Blahó Gabriella

Foltos lett a Hősök erdeje Szentesen: egyes területeken kipusztultak a fák. Az erdő szomszédságában lakók aggódnak a tölgyes miatt, szeretnék megőrizni a szívderítő környezetet. Az önkormányzat azt tervezi, hogy fokozatosan telepíti újra az erdőt. Ebben az évben kivágják a korhadt fákat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Félti a tölgyest a közelben lakó Komáromy István. Fotó: Tésik Attila
Az erdő mentén húzódó Móra Ferenc utca házainak kertjéből természetes környezetre lehet látni. Az itt lakók egyike, Komáromy István szomszédaihoz hasonlóan ültetett már fát ezen a helyen, és aggódik a tölgyes miatt. Mint mondja, egyes területeken teljesen kipusztultak a fák, s kevés jelét látja annak, hogy az önkormányzat törődik az állománnyal.

Megfigyelései szerint a cserje magasságáig rendben tartja a város az erdőt, azonban a kipusztulófélben lévő fák sorsáról keveset lehet tudni. Az itt élők féltik az erdőt, szeretnék megőrizni gyermekeik számára is ezt a környezetet. A világháborúban elhunyt áldozatok emlékére létrehozott hatalmas zöld felület felett egyes fák felett eljárt az idő, a helyükre újakat kellene telepíteni – véli Komáromy István. Szerinte az erdő eredeti szépsége megkapó, érdemes volna azt megtartani.

Fokozatosan ültet az önkormányzat új fákat a Hősök erdejébe – mondta el lapunknak Baloghné Berezvai Csilla. A város főkertésze a környéken lakókat biztosítja arról, hogy az erdő nem marad parlagon, kidolgozott terv szerint folyamatosan újul. A biológiai ritmushoz illeszkedő módon még idén, a télen vágják ki a nem egészséges vagy kipusztult fákat, várhatóan alpinisták segítségével, hiszen ilyen sűrűn ültetett növények között másként nehéz volna dolgozni.

A kivett fák helyére tölgyeket fognak ültetni, igazodván az eredeti állományhoz. A világháború óta érthető módon az idő múlásával most több törődést igényel az erdő. Az önkormányzat elkülönít erre a célra egy összeget, de ha adódik pályázati lehetőség, azt mindenképpen megpróbálja kihasználni a város – fogalmazott Baloghné Berezvai Csilla. A Hősök erdejét nem csak a környéken lakók szeretik, a városból sokan járnak ide jó időben piknikezni, a mindent beborító zöld nélkülözhetetlen lenne már a szentesiek számára.