Szentesi közönségdíjas az országos diákszínjátszó találkozón
 Börcsök Bogi rendez és táncol

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-09 | Blahó Gabriella

Ritka, hogy a drámaisok közül bárki is rendezzen, Börcsök Boglárka belső indíttatásból vállalta a nagy kalandot. Három osztálytársával együtt játszik abban a mozgásszínházi darabban, mely előbb a regionális fesztiválon arany, az országos találkozón pedig ezüst minősítést kapott a zsűritől.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A tizenhét éves lány közönségdíjat kapott az országos diákszínjátszó fesztiválon. Fotó: Tésik Attila
Ritka, hogy a drámaisok közül bárki is rendezzen, Börcsök Boglárka belső indíttatásból vállalta a nagy kalandot. Három osztálytársával együtt játszik abban a mozgásszínházi darabban, mely előbb a regionális fesztiválon arany, az országos találkozón pedig ezüst minősítést kapott a zsűritől. Igaz, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozatos diákjai, a dések magáért a játékért találnak ki maguknak újabb és újabb szellemi élményeket, nem feltétlenül a megfelelés vágya az első. Talán éppen ezért élmény egy díj: másnak is tetszik az, ami nekik. Boglárka fontos napon, éppen a születésnapján kapott tanáraitól indíttatást arra, hogy rendezzen.

Néhány hétig csak zenét hallgatott, míg végül a fejében és a színpadon összeállt a négyszereplős produkció. A mozgásszínház eszközeivel előadott történetben három fiú a Pomádé című filmet idéző felvonulással jelenik meg, csábító, nőket faló férfiakként, míg a társaságba belép az ifjú hölgy, és tőlük egészen eltérő módon táncol. A kibontakozás fejezetében a fiúk előadják magukat, a lány úgy érzi, egy sznob világgal találkozott. A néző számára egyértelművé válik, hogy a fiúk „képet mutatnak", a női szereplő nem is reagál a várt módon. A fiúk már kevésbé határozottak, a latin mozdulatokból épített mozgás szenvedélyeket sejtet.

A FiataloK című darabbal Boglárka a saját korosztályának világát akarta megmutatni, ám az ítészek szerint a felnőtteknek is szóló üzenettel. Az előadás során háromféle táncstílus kellő módon egymásba épül, a pantomim, a latin és a kortárs stílus vagy jelen egy időben.

Talán éppen ez volt a siker egyik kulcsa, véli Bogi, aki annak is nagyon örül, hogy a Duna Televízió vetíteni fogja az előadásról készült filmet. A drámais diáklány szereplőtársai, Szabó János, Szojka Ádám és Kucsov Borisz – osztálytársak is egyben – az eltelt három közös év alatt sokat megtudhattak egymásról. Tanárai szerint Boglárka mélyre, pontosabban magasra jutott az önismeretben, rengeteg tapasztalatot szerzett. A próbatétel tehát jól sikerült, friss energiákat adva a drámais hétköznapoknak, melyekben egyébként is a játék a főszereplő.