Laktanya! Lépés, indulj!

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-05-06 | Balázsi Irén

A pusztulásnak és a fejlődésnek egyaránt vannak nyomai Szentesen, az egykori Esze Tamás laktanyánál. A volt katonai objektum évek óta az ipari park része, a romos állapotban lévő egykori parancsnoki épületet nemrég vette meg a MetalCom-R. Kft., és hamarosan felújítja a házat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Lehangoló látványt nyújt a laktanya több épülete is belülről. Fotó: Tésik Attila
A kapunál egy fácán vár, amely még a kocsi zajára sem mozdul a kunszentmártoni út menti zöldterületen. Szentesen, az egykori Esze Tamás laktanyánál már semmi sem utal arra, hogy az ingatlan katonai objektum volt a rendszerváltás előtt. Az önkormányzat még az 1990-es években igényt tartott az épületegyüttesre, és meg is kapta azt az államtól. Eleinte próbálkozott a város a valaha volt kaszárnya hasznosításával, ám nem sok sikerrel. Arra viszont mindenképpen jó volt az addigra már teljesen lepusztult építmény, hogy befogadja a nagy tervekkel Szentesre települő Selye–Szabó-féle alapítvány kacatjait.

Azóta csak pusztult a katonatisztek volt birodalma, mostani látogatásunk alkalmából már ablakok, ajtók sem voltak a többszintes, mintegy 3 ezer négyzetméter alapterületű házon. Víz viszont bőven akadt a pincében.

Nem sokáig marad azonban e siralmas állapot, mert éppen a közelmúltban vette meg a parancsnoki épületet az önkormányzattól a MetalCom-R Távközlés-technikai Kft. Iglódi Katalin, a cég marketingvezetője azt említi, hogy két év múlva teljesen felújítják a házat, ahová beköltöznek majd a jelenleg a Vásárhelyi úton lévő telephelyükről. Az irodákon kívül laboratóriumot, konferenciatermet és oktatóközpontot is kialakítanak majd az épületben. Egyébként pedig a mellette lévő, volt katonai ebédlőben tavaly decemberben avatták fel a MetalCom-R acélszerkezeti üzemét, ahol 12 lakatos dolgozik most. Az újabb fejlesztésük eredményeként további munkahelyeket teremtenek, így összesen 150 személyt foglalkoztatnak a jövőben.

Ez a távközlés-technikai társaság egyébként az ipari parkban van, amelynek ezt a részét barnamezős beruházásnak emlegetik a szakemberek, mert a laktanya átalakításával, felújításával alakították ki. Akárcsak a főbejárattól balra lévő volt legénységi épületet, amely a Progress Vállalkozásfejlesztési Alapítványnak köszönhetően menekült meg a pusztulástól. Az ipari park északi zónájának ez a létesítménye különben kuriózumnak számít, mert inkubátorházként működteti a tulajdonosa. Külső megjelenése mutatós, a potyogó vakolatot rózsaszínű homlokzat váltotta fel. Több vállalkozás is székel a teljesen rendbe hozott alsó szinten, ahol a két éve alakult Lux-Tex Kft. is működik.


Semmi nem lett a nagy tervből

A közéleti témák iránt érdeklődő helybeliek még emlékeznek arra, hogy a stresszelmélet atyjának, Selye Jánosnak a nevét viselő alapítvány képviselői orvosegyetemet és ahhoz kapcsolódó könyvtárat akartak létesíteni az egykori megyeházán. Ám a tervekből – mint ismeretes – nem lett semmi, mert az alapítványt képviselő Ferró házaspár adósságot hátrahagyva elköltözött Szentesről. Maradtak viszont a kötetek és újságok, melyeket a laktanya parancsnoki épületébe vitetett el az önkormányzat. A hagyaték sorsa különben úgy teljesült be, hogy kilónként egy forintért elárverezték.